Šta je kolagen i zašto ga je korisno dodavati ishrani?
Kolagen je najzastupljeniji protein u našem telu. Glavni sastojak vezivnog tkiva, organa, tetiva, kože i mišića. Ima mnogo važnih funkcija u organizmu, kao što je jačanje kostiju i održavanje strukture kože, ali ćemo dalje otkriti sve njegove blagotvorne efekte.
Konkretno, šta je kolagen?
Kolagen je najzastupljeniji i možda najvažniji protein u našem telu, čini 30% svih naših proteina. Kolagen je gotovo prisutan u svim našim tkivima, od mišićno-koštanog sistema do srca i mozga. Bez kolagena nema zdrave kože, kose ili noktiju, nema snažnih mišića i tetiva, niti hrskavice ili koštane strukture, ali takođe održava zube i popunjava beli deo naše očne jabučice. Ovaj čudesni materijal telo proizvodi samo ako unesemo odgovarajuće sastojke (peptide), na primer putem hrane (organi, supa od kostiju, meso s vezivnim tkivom) ili u obliku dodataka ishrani kolagenom.
Kolagen se takođe često koristi u kozmetičkim proizvodima jer se smatra ključem lepote pored hijaluronske kiseline. Međutim, neki smatraju da velike molekule zapravo ne mogu efikasno prodreti kroz kožu, pa oni koji žele adekvatnu nadoknadu moraju ga unositi oralno (putem hrane i dodataka ishrani). Dodatna nadoknada svakako je potrebna jer se proizvodnja kolagena i hijaluronske kiseline u organizmu smanjuje već od 25 godine. Kolagen se formira od aminokiselina (prokolagen) i za njegovu sintezu neophodna je odgovarajuća prisutnost vitamina C!
Šta su kolagen peptidi i čemu služe?
Tokom hidrolize kolagena nastaju kolagen peptidi, koji predstavljaju oblik kolagenih proteina koji je telo lakše svariti. Kolagen je danas veoma popularan kao dodatak ishrani zbog svojih koristi za zdravlje i lepotu. Tajna večne mladosti fascinira ljude od početka vremena. Tražimo i istražujemo supstance koje mogu sačuvati naš mladalački izgled.
Efekti kolagena
Danas su dodaci ishrani kolagenom izuzetno popularni, mnogi ih koriste na različite načine kao deo nege lepote jer imaju blagotvoran uticaj na kožu, nokte i kosu. Naš premijum hidrolizovani goveđi kolagen u prahu s ukusom limuna dodatno doprinosi očuvanju zdravlja kože. Ali to nije sve, on ima još mnoge druge koristi, pomaže u regeneraciji mišića, utiče na stanje hrskavice, zglobova, kostiju, ligamenata jer sadrži gradivne elemente hrskavice i zglobova. Pomaže u očuvanju zdrave crevne flore, zdravlju srca i nervnog sistema, pa čak i jača imunitet jer sadrži i dnevnu potrebu za vitaminom D.
Kolagen je jedan od proteina u organizmu koji je odgovoran za elastičnost i otpornost kože, vezivnih tkiva, mišića, zglobova. Oko 75% naše kože čini kolagen. Poznato je 25 vrsta kolagena, od kojih 90% čini tzv. tip I kolagen, koji se nalazi u koži, kostima, zidovima krvnih sudova, tetivama, zubima, kao i u rožnjači oka. Druga najzastupljenija vrsta je tip II u vezivnom tkivu.
Organizam sam proizvodi kolagen iz hrane, ali kako starimo, količina se smanjuje, što se odražava na kožu i vezivna tkiva. Dobra vest je da se vidljivi znaci starenja mogu odložiti veštačkom nadoknadom.
Značaj kolagen peptida
Kolagen peptidi su forma kolagena koja je lakša za varenje i upotrebljivija za organizam. Veštački izvori kolagena u hidrolizovanom obliku sadrže kolagen, što im omogućava povoljniju biološku upotrebu. Bez hidrolize, kolagen je za organizam neusvojiv. Kolagen peptidi se tokom varenja integrišu u naše telo, organizam ih koristi za sintezu novih molekula kolagen proteina.
Veštački izvori kolagena
Zdrava i raznovrsna ishrana pruža organizmu odgovarajuću osnovu za proizvodnju proteina, uključujući i kolagen, ali možemo je dodatno poboljšati konzumirajući hranu koja sadrži kolagen u prirodnom obliku.
Izvori:
https://www.healthline.com/nutrition/collagen-benefits
https://www.healthline.com/nutrition/collagen
https://www.healthline.com/nutrition/do-collagen-supplements-work
https://www.healthline.com/health/collagen-injections#where-to-use