| |

Da li je vredno uzimati povećane doze vitamina C?

Vitamin C pripada grupi vitamina koji su rastvorivi u vodi, tako da se višak vitamina C ne skladišti u organizmu tako dugo poput vitamina D, E, K i A.
Prema tome –
potrebno je da ga unosimo svakodnevno!

Povećana doza vitamina C neće nas bolje žaštititi, jer će se višak u organizmu izlučiti urinom. Ako ste jednom nedeljno popili litru limunade ili pojeli kilogram citrusa, to neće zadovoljiti vaše dnevne potrebe za vitaminom C.  VITAMIN C je odlična stvar i verovatno najviše konzumiran vitamin u svakom domaćinstvu.

Doprinosi funkcionisanju 7 imunološkog sistema za vreme i nakon fizičkih napora. Štiti ćelije od oksidativnog stresa. Doprinosi otpornosti i boljem opštem stanju organizma. Utiče smanjenju umora i iscrpljenosti. Ima ulogu u stvaranju kolagena za normalnu funkciju krvnih žila, kostiju, hrskavice, kože, zuba, desni. Doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije, normalnom funkcionisanju nervnog sistema i normalnoj psihičkoj funkciji. Vitamin C doprinosi regeneraciji reducirane forme vitamina E i povećava apsorpciju gvožđa u organizmu. Simptomi nedostatka mogu izazvati oboljenje skorbut i uticati na sporo zarastanje rana i anemiju.   Apsorpcija vitamina C zavisi od nekoliko faktora. Na to utiče probavna efikasnost, vreme gastrointestinalnog tranzita, nutritivni status …

Sintetičko ili prirodno? 

Poslednjih decenija, brojne studije su pokušale da utvrde da li apsorpcija, odnosno upotreba, sintetičkog vitamina C dostiže svoje prirodno poreklo, i pitanje je do danas praktično nerešeno. U svakom slučaju, postoji više rezultata istraživanja da ista doza sintetičkog i prirodnog vitamina C podiže nivo askorbinske kiseline u plazmi u istoj meri, odnosno, sintetička je jednako efikasna kao i prirodna. Ali deo celokupne slike je da postoje i istraživanja koja pokazuju da drugi nutrijenti u citrusima mogu povećati iskorišćenost vitamina C do 35 procenata, pa je bolje dati prednost prirodnom izvoru nego sintetičkom. Iz tog razloga se preporučuje C vitamin sa dodatkom nekog prirodnog izvora C vitamina kao što su npr. acerola, šipurak, grapefruit, narandža, limun.

Koliko treba da uzmemo? 

Do danas ne postoji jasan odgovor koja je idealness doza vitamina C. U stvari, postoji niz bolesti koje se češće javljaju kod ljudi sa niskim nivoom vitamina C, ali to ne znači da je vredno konzumirati megadoze. Postoje istraživanja da je poželjno konzumirati manje doze nekoliko puta dnevno ako želimo stalno održavati visok nivo askorbinske kiseline u krvi. Nedostatak vitamina C uzrokuje suvu, slomljenu kosu, ljuskavu kožu, gingivitis i krvarenje, bolove u kostima i mišićima, sporo zarastajuće rane i razne infekcije. U slučaju velike nestašice razvija se skorbut. Potreba za vitaminom C veća je za pušače ili bolesne osobe, trudnice i intenzivne sportiste.

Uz tabletu ili hranu? 

Ako ste zadovoljni dnevnim unosom od 200 mg vitamina C, možete ga obezbediti dobro osmišljenom ishranom, čak i u zimskim mesecima, povrćem i voćem. To znači oko 3-4 pomorandže, 7-8 mandarina, 4-5 kivija, jednu i po zelenu papriku, 15 dkg crne ribizle, 4 sveže ceđenog soka od 4 limuna (naravno odvojeno, tj. Ovo ne mora da se jede sve). Međutim, morali biste pojesti 40 jabuka da biste dobili 200 miligrama zajedno. 2-3 šolje čaja od šipka dnevno znači oko 70-100 mg vitamina C ako je čaj optimalan. I ovde se može reći da unosom vitamina C sa povrćem i voćem – kao i svi drugi vitamini – unosimo i supstance koje pomažu u iskorišćavanju vitamina.  Ako neko želi da konzumira više vitamina C u hladnijim mesecima i dopuni svoju ishranu kapsulama i praškom vitamina C – potrebno je da bira onaj sa PRIRODNIM dodacima. Zabluda je da vitamin C leči prehladu, grip, ali indirektno može pomoći u sprečavanju bolesti jačanjem imunološkog sistema. Osim toga, pokazalo se da nizak nivo vitamina C povećava rizik od visokog krvnog pritiska, ateroskleroze, moždanog udara, raka i bolesti žučne kese.

>>>>>KUPITE BIOVITAL GREJPFRUT KAPI ODMAH!!!<<<<<

Slične postove na blogu