|

Namirnice bogate C vitaminom

Vitamin C je veoma važan antioksidant, koji se bori protiv upala, bolesti srca, i drugih štetnih stanja. Ima ulogu u proizvodnji kolagena, koji je ključan za zdravlje kože. Pomaže koži da se oporavi nakon povrede i održava fleksibilnost. 

Zbog svojih snažnih antioksidativnih svojstava smatra se pojačivačem imuniteta, jer pozitivno utiče na bela krvna zrca, koja su najznačajnija za borbu protiv infekcije. Vitamin C pomaže u apsorpciji gvožđa iz povrća, pa ako jedete nešto poput spanaća, koji sadrži gvožđe, kombinujte ga sa manirnicom koja sadrži vitamin C, poput sosa od paradajza, bolje ćete apsorbovati gvožđe.

Namirnice bogate C vitaminom su:

Crvene paprike: samo 120 grama sveže crvene paprike sadrži dnevno preporučenu dozu vitamina C – tako da ih slobodno dodajte u salatu. Kada ih termički obradite, one gube neku količinu vitamina C, ali ipak ga i dalje zadržavaju u popriličnoj količini.

Citrusno voće: agrumi poput pomorandži su najočigledniji izvor vitamina C, jer jedna pomorandža srednje veličine sadrži oko 70 miligrama vitamina. Grejp i limun su takođe bogati vitaminom C. Važno je da ih konzumiramo sveže, a ne u vidu sokova, jer takvi napici često imaju mnogo dodatog šećera.

Acerola: u 100 grama ploda nalazi se neverovatnih 1.800 mg C vitamina. Određene studije pokazale su da ekstrakt ili sok ploda acerole može ispoljiti antioksidativno, antiflamatorno i analgetičko delovanje. 

Šipurak: terapijsku primenu ima osušen plod biljaka ovog roda. Plod sadrži masna ulja (8-10%), vitamin E, vitamin C, malo vitamina B, kompleks flavonoidnih heterozida, voćnih kiselina, šećera, pektina, mineralnih materija i tanina. Šipak u 100 grama ima 1025 mg C vitamina.

Brokoli: možda će vas iznenaditi da vlaknima bogata brokula sadrži gotovo dva puta više vitamina C od citrusnog voća. U normalnoj porciji ima 132 mg C vitamina.

►►► BioActive Collagen Max6000 Complex sadrži 200 mg vitamina C uz 6000 mg hidrolizovanog kolagena!

Slične postove na blogu