U borbi protiv malignih oboljenja sa pravilnom ishranom
Prirodne namirnice u sebi sadrže mnogo vitamina, mineralne materije, mikroelemente i sekundarne biljne materije, koje se ne mogu zameniti nikakvim veštačkim materijama.Mnogi se često zapitaju, koje su to namirnice, koje čine pravilnu ishranu? Odgovor na ovo pitanje je veoma jednostavan: zdrave namirnice su sve one, koje pozitivno utiču na čovekovo zdravlje i opšte raspoloženje.
Kupusnjače: više od povrća – izbrišite neprijatan miris kupusa iz vaše memorije zauvek. Kupus, brokoli i druga povrća, koja pripadaju krstašicama su prepuni materijama, koje su veoma efikasne u borbi protiv ćelija raka. U njima se nalazi glukozinolat, razna jedinjenja sumpora (oslobađaju se prilikom oštećenja zidova ćelija). Sekundarne biljne materije, koje se nalaze u kupusnjačama su sposobne da zaštite organizam od štetnih jedinjenja, koji prouzrokuju rak i na taj način sprečavaju nastanak tumora. Njihova glavna funkcija je detoksikacija organizma (vrši se odstranjivanje materija, koji izazivaju rak) i regulisanje nivoa estrogena. Svoje pozitivno dejstvo ispoljavaju veoma brzo, tako da npr. već nakon 3-4 pojedenog obroka brokolija u roku od nedelju dana sposobni su da značajno smanje rizik od raka dojke i mokraćne bešike. Brokoli, slično svim kupusnjačama u sebi sadrži veliku količinu C vitamina. Kupusnjače ispoljavaju ovakvo svoje dejstvo zahvaljujući aktivnim supstancama, koje se oslobađaju žvakanjem. Podvrgavanje povrća jakoj toploti dovodi do uništavanja njihove efikasnosti. U cilju zadržavanja svih korisnih elemenata u povrću, najbolje ga je pripremati u posudama za kuvanje na paru ili ih pržiti veoma kratko vreme u tiganju. Često konzumiranje kupusa (čak i u sirovom obliku, uz detaljno žvakanje) povoljno utiče na zdravlje.
Paradajz: crveni mini gigant je jedan od povrća, koji najčešće dospeva na trpezu Evropskog čoveka. Sadrži veoma bitne sastavne materije (vitamini, mineralne materije, sekundarne biljne materije), ali samo onda ako raste na prirodnom tlu, koji nije tretiran raznim hemikalijama. Jedan od njegovih glavnih sastojaka je likopin (zaslužan za crvenu boju paradajza), koji pripada grupi karotinoida. Za razliku od mnogih sekundarnih biljnih materija, likopin ispoljava svoje pozitivno dejstvo na organizam isključivo pod dejstvom toplote. Najviše likopina se nalazi u paradajz pireu i u kuvanom paradajzu napravljenog od paradajza, koji je uzgajan prirodnim putem i sazrevao na Suncu. Maslinovo ulje i beli luk pojačavaju dejstvo likopina, pa hrana pripremljena od ovakvog paradajza deluje veoma povoljno na organizam (najviše se ogleda u njegovom pozitivnom dejstvu na ćelije raka)
Lukom i beli luk – oni daju specifičan ukus jelima, ali se mogu koristiti i kao veoma efikasna sredstva za uništavanje ćelija raka. Njihova najkorisnija materija je izuzetno jaka aromatična sumporasto jedinjenje pod nazivom aliin. Tokom destrukcije zidova belog luka dolazi do pretvaranja aliina u alicin (zaslužan za specifičan miris belog luka), koji ima veoma snažno destruktivno dejstvo na ćelije raka. Da bi luk i beli luk ispoljili svoje dejstvo, potrebno ih je najpre sitno naseckati i ostaviti ih da odstoje oko desetak minuta. Njihova efikasnost se može pojačati dodavanjem ulja. Kako alicin nije termostabilan, beli luk je preporučljivo staviti u hranu na kraju kada se ona više ne zagreva. Sve vrste lukova sadrže polifenole (kvercetin), koji štite od materija, koji izazivaju rak i sprečavaju rast malignih ćelija. Zbog ovog njihovih dejstva potrebno ih je koristiti sve više u ishrani u obliku salata.
Citrusi nisu samo izvor C vitamina – eterična ulja, koja se nalaze u citrusima spadaju u grupu terpena i karakterišu ih izuzetno jake arome. Pored eteričnih ulja u citrusima se nalaze i razne aktivne biljne materije (u kori), kao i polifenoli, koji imaju antizapaljensko delovanje. Aktivne materije utiču na ciklus deobe, za sebe vezuju slobodne radikale, pa samim tim omogućavaju odstranjivanje toksina iz organizma. Citrusi imaju važnu ulogu i u stimulisanju apsorbcije ostalih biljnih materija, a vrše i aktiviranje i jačanje imunog sistema. Sveže bobice u službi zdravlja – svo bobičasto voće (malina, kupina, borovnica, crna i bela ribizla, jagode) sadrži izuzetno velike koncentracije biljnih materija u sebi, naročito polifenole, koji deluje tako što sprečavaju angiogenezu i stimulišu samouništavanje malignih ćelija. Polifenoli imaju i izraženo antioksidativno dejstvo, što znači da imaju sposobnost da za sebe vezuju slobodne radikale, koji dovode do odumiranja zdravih ćelija i na taj način se sprečava prevremeno starenje. Bobičasto voće se može koristiti i iz zamrzivača, jer se zamrzavanjem ne uništavaju njegovi aktivni sastojci. Jedino o čemu strogo treba voditi računa je to što obično sadrže veliku količinu šećera, pa se ne sme preterati sa njima.
Crna čokolada – pored brašna iz semenke grožđa i borovnice, kakao takođe predstavlja izuzetno značajan izvor proantocianidina. Ova materija spada u grupu flavonida i sposobna je da neutrališe radikale (štiti od nastanka mutacija), a vrši i sprečavanje stvaranja energije malignih ćelija, jer stimuliše gorenje i sprečava fermentaciju. Kakao sadrži i polifenole. Svakodnevno konzumiranje čokolade sa sadržajem kakaa iznad 70%, snabdeva organizam sa dovoljno količine polifenola. Iako je ova čokolada veoma zdrava, kao i sve slatkiše, treba ga konzumirati u ograničenim količinama. Što je boja čokolade tamnija, to je jače izraženo njegovo antioksidativno dejstvo.
Kurkuma: više od začina – kurkuma predstavlja intenzivnu narandžastu, fotosenzitivnu biljnu materiju žutog korena (curcuma longa). Poznata je kao jedan od glavnih sastojaka karija. Zahvaljujući svojoj jakoj žutoj boji, veoma se često koristi i kao prirodna boja u prehrambenoj industriji (E100) i to u margarinu, gotovim jelima sa pirinčem, makaronama, senfu i slatkišima. Sprečava nastanak hemorezistencije, proliferaciju krvnih sudova i metastazu malignih ćelija, pa samim tim dovodi do njihovog uništavanja. Zahvaljujući ovom svom svojstvu, kurkuma je jedna od najefikasnijih namirnica, koji deluje veoma uspešno protiv ćelija raka. Biološka upotreba kurkume je na neki način ograničena, jer se izuzetno brzo razgrađuje u jetri i sluzokoži creva. Njegova razgradnja se može smanjiti mešajući ga sa biberom, jer piperin u biberu sprečava razgradnju kurkume. Kao i svaka sekundarna biljna materija i kurkuma je osetljiva na svetlost, toplotu i kiseonik, pa je zbog toga veoma važno da se ekstrakti i začini kurkume veoma pažljivo transportuju i skladište.
Zeleni čaj: napitak, koji u sebi nosi veliko znanje – kada se govori o prevenciji raka, zeleni čaj se takođe može koristiti kao sredstvo u borbi protiv ćelija raka. Zeleni čaj se tokom proizvodnje ne fermentiše, tako da se u njemu ne uništavaju dragoceni polifenoli (katekini). Polifenoli su izuzetno važne u pogledu prevencije raka i sprečavanju nastanak krvnih sudova, koji vrše snabdevanje ćelije raka sa hranjivim materijama (angiogeneza). Konzumiranje oko 3 šolje zelenog čaja dnevno, može značajno uticati na smanjenje rasta malignih ćelija. Za oslobađanje katehina je potrebno čekati oko 8-10 minuta nakon prelivanja čaja sa vrelom vodom.