Kurkuma u kremi za Vaše zglobove
Za masiranje i negu zglobova i mišića.
U polje za količinu upišite broj, koliko paketa želite da naručite. Nakon toga dajte Vaše podatke i zatim kliknite na Naručivanje.
Naručite odmah i paket stiže na kućnu adresu!
Proizvodi | Količina | Cena | |
---|---|---|---|
Korpa je prazna. | |||
Ukupno sa PDV-om | 0 RSD | ||
Dostava na kućnu adresu sa D Express-om | 0 RSD | ||
Ukupno za plaćanje (sa PDV-om) | 0 RSD |
Biovital Original Curcuma Gel Cream - Krem gel sa ekstraktom od kurkume, osvežavajućim mentolom i ostalim lekovitim biljkama.
Krem gel za spoljašnu upotrebu, kao dodatno lokalno dejstvo na obolelo mesto, obezbeđujući na taj način maksimalan efekat. Nanesite u tankom sloju na bolno mesto.
Najvažniji sastojci: ekstrakt kurkume, mentol, kamfor, arnika.
Kurkuma: može da ima pozitivno dejstvo na normalno funkcionisanje i održavanje fleksibilnosti zglobova. Pospešuje održavanje kostiju. Koži obezbeđuje potrebne sastojke koji je čine glatkom i hidriranom odmah nakon nanošenja.
Mentol je prirodni izoprenoidni fenol. Dobija se industrijskom sintezom iz petrohemijskih sirovina. Mentol ima antiseptički efekat pa se stoga koristi i u preparatima za olakšavanje bolova u mišićima i zglobovima. Mentol se primenjuje u obliku tečnosti, krema, masti i gelova koji se umasiravaju u bolno mesto. Ublažava simptome kao što je otok, bol i pregrejanost upaljenog mesta. Takođe, on može pomoći ublažavanju svrbeža kože.
Biljka arnica poznata je kao prirodno sredstvo za lečenje rana. Ima sitne listove i žute ili narandžaste cvetove. Arnika ima antibakterijsko, antiseptičko i protivupalno dejstvo. Podstice formiranje granularnog tkiva što ubrzava proces zarastanja rana. Pretežno se koristi za lečenje raznih infekcija na koži, rana, opekotina, uboda insekata, iscasenja zglobova, modrica...
Kamfor je prirodni, izoprenoidni, biciklički spoj izolovan iz biljaka Cinnamonum camphora i Dryobalanops camphora. Dobija se iz biljnih izvora. Danas se kamfor uglavnom proizvodi sintetičkim putem iz terpentinskog ulja. Na izgled kamfor je beli kristalini prah, ali ima vrlo jak prodirući, jedak miris. Kamfor se u medicinske svrhe koristi za lokalno olakšavanje bolova u mišićima i zglobovima. Lako se apsorbuje kroz kožu i poput mentola, deluje na termoreceptore i daje osećaj hlađenja, a zbog svog lagano anestetskog delovanja na nervne završetke za bol deluje lokalno anestetički.
Kurkuma je začin koji se dobija iz istoimene korenaste biljke iz porodice đumbira. Ovaj začinski prah je jedna od najupotrebljavanijih začina u Indijskoj kuhinji i nalazi se u gotovo svakom njihovom jelu. Pretežno se uzgaja na tropskim i subtropskim predelima jugoistočne Azije. Danas je već poznato oko 100 različitih vrsta kurkume. Najznačajniju primenu ima u indijskoj kulturi, gde se koristi kao lek u narodnoj medicini, kao začin u gastronomiji i kao važan sastojak kozmetičkih proizvoda.
Kurkuma ili „sveti prah života“ se koristi kao lek u narodnoj medicini za prevenciju i lečenje najraznovrsnijih oboljenja. Na istočnim delovima Zemlje - od Rusije do Kine - kurkuma se u svakodnevnom životu koristi u izuzetno velikim količinama. Njegova učinkovitost je naročito izražena u Indiji, gde se Alzheimerova bolest javlja samo veoma retko, gde je među milionskim brojem stanovnika Indije skoro nepoznat pojam zapaljenja gušterače, a samo se kod malog broja njih javljaju problemi sa crevima. Ovi podaci ne bi bili toliko značajni da u razvijenoj Evropi, gde je upotreba kurkume veoma retka, ne bi bilo registrovano 18 puta veći broj raka creva u odnosu na stanovnike Istoka.
Istraživanje lekovitog svojstva kurkume u zapadnoj kulturi je počelo tek 1990. godine i prvenstveno je obuhvatao istraživanja vezana za kurkumin (jedan od najznačajnijih sastojaka kurkume, koji mu daje žutu boju).
Savremena nauka kao i tradicionalna medicina, visoko ceni ovu lekovitu biljku. Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lekova.
Kurkuminoidi predstavljaju polifenolne pigmente koji se nalaze u začinu kurkuma. Glavne komponente kurkuminoida su: Kurkumin (70-75%), Demetoksikurkumin (15-20%) i Bisdimetoksikurkumin (oko 3%).
U gastronomiji se koristi koren kurkume, koji se najpre očisti, zatim skuva, suši na Suncu i na kraju melje u prah. Ovako dobijeni začin sadrži aktivnu supstancu kurkuminoid u svega 5%. Kurkuminoidi su jedinjenja polifenola i zaslužni su za žutu boju kurkume.
Aktivni lekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin. To je upravo ona komponenta, koja ovom korenu, i začinu (obično je u obliku praha) daje njegovu izrazitu narandžastožutu boju. Ima snažno antioksidativno, protivupalno, antivirusno, antibakterijsko, protivgljivično i antikarcinogeno dejstvo, pa se veoma često koristi za prevenciju i lečenje širokog spektra bolesti.
Kurkumin utiče na ublažavanje simptoma zapaljenja zglobova i mišića i zaslužna je za održavanje fleksibilnosti zglobova i normalnog sastava kostiju. Takođe je veoma delotvoran i u tretiranju arthritisa (osteoarthritis), pojačava imuni sistem, ublažava simptomatologiju šećerne bolesti (dijabetes), ubrzava metabolizam, stimuliše rad bubrega i jetre (ima diuretičko dejstvo), smanjuje nivo lošeg holesterola (LDL) i triglicerida (neutralne masti) u krvi.
Kliničke studije su takođe pokazale da kurkumin može ublažiti bolove u zglobovima, koji se javljaju kao simptomi reumatskog artritisa. Kurkumin i u ovom slučaju pokazuje efektivno delovanje na smanjenje jutarnje ukočenosti, povećavanje sposobnosti dužeg hodanja i smanjenja oteklina oko zglobova.
Aktivna supstanca se dobija postupkom EKSTRAKCIJE iz korena kurkume. Ovako dobijeni ekstrakt sadrži aktivnu supstancu u velikim količinama. Uglavnom je dostupna u obliku raznih dijetetskih suplemenata u kojima je aktivna supstanca prisutna u čak 95%. Dijetetski suplementi se na tržištu nalaze u obliku kapsula i tableta. Prednost kapsula u odnosu na tablete je to što kapsule ne sadrže aditive (sredstva za glaziranje, za bojenje, veštačke sastojke, stabilizatore).
INTERESANTNO: Kurkuma se koristi i kao prirodno bojilo, u izradi kozmetike, ali i kao prirodni pesticid. Ako na etiketi proizvoda slučajno vidite broj E100, nemojte strahovati, to je oznaka za prirodno bojilo kurkumin!
Kurkuma ili Curcuma longa je poznata biljka iz porodice đumbira. Veoma se često spominje kao „Kraljica začina”. Curcuma longa je tropska biljka poreklom iz južne i jugoistočne Azije. U njegovoj zemlji porekla ima šarenoliku upotrebu: kao začin u hrani, kao prehrambena boja, a u Indijskoj narodnoj medicini za lečenje raznih bolesti.
Prema časopisu American Chemical Society, kurkuma sadrži širok spektar antioksidativnih, antiviroznih, antibakterijskih, antigljivičnih, antikancerogenih i antiinflamatorih sastojaka. Sastavljena je od velikog broja sastojaka kao što su: proteini, biljna vlakna, niacin, Vitamin C, Vitamin E, Vitamin K, kalcijum, bakar, gvožđe, magnezijum i cink. Zahvaljujući ovakvom veoma kompleksnom sastavu se veoma često koristi u lečenju širokog spektra zdrastvenih problema.
U Indiji je pojam Alchajmera među starijima potpuno nepoznat. Ista ovakva situacija je i u slučaju problema sa crevima, zapaljenjima pankreasa ili raka creva. U Evropi se u poređenju sa Indijom rak creva javlja čak u osamnaest puta više slučajeva.
Mnogobrojna istraživanja pokazuju da kurkuma i njeni ekstrakti sprečavaju kancerogene procese i razvoj različitih vrsta tumora, kao što su na primer rak kože, želudca, dvanaestopalačnog creva, debelog creva, dojke i prostate. Kurkumin je jedna od najmoćnijih antiinflamatornih supstanci današnjice. Kancerogeni tumori imaju mrežu krvnih sudova koje ih hrane. Kurkumin deluje nepovoljno na rad tih krvnih sudova, tako što praktično uguši ćelije karcinoma.
Zbog svojih antiupalnih svojstava kurkuma može doprineti lečenjuartritisa. Njena efikasnost je dokazana u brojnim istraživanjima. Smanjuje upalu i bolove kod reume i artritisa. U studijama je dokazano da kurkumin sprečava delovanje enzima koji podstiču inflamaciju, tako da se kurkuma može opravdano koristiti u hroničnim inflamatornim stanjima (posebno kod reumatoidnog artritisa). U jednom istraživanjuiz '80- tihutvrđeno da jekurkumin (po 1,2 g /dan) efektivniji od fenilbutazona.
Naučnici sa Tajlandskog Univer- ziteta Srinakharinviro poručuju da kurkuma može da spreči dijabetes kod osoba kod kojih postoji predispozicija prema toj bolesti. Istraživanja tajlandskih lekara su potvrdila da je dijabetes naišao na ozbiljnog protivnika u začinu kurkuma, koji se pokazao delotvornim u prevenciji dijabetesa tipa 2. Kurkumin ima sposobnost da smanji nivo slobodnih masnih kiselina. Slobodne masne kiseline dovode do stvaranja otpornosti organizma na inzulin. Smanjenjem nivoa ovih kiselina, moguće je smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 ili ga održati pod kontrolom. Kurkuma se preporučuje za kontrolu nivoa šećera u krvi i za smanjenje doze sintetičkih lekova. Kurkuma takođe značajno smanjuje nivo glukozeu krvi.
Istraživanja su pokazala da kurkumin može da smanji nivo holesterola u krvi. Dobro je poznato, da visok holesterol može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Održavanjem odgovarajućeg nivoa holesterola se mogu sprečiti mnoge kardiovaskularne bolesti. Rezultati studija pokazaju dakurkumin, kao glavni aktivni sastojak kurkume sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Kurkuma je odlična u prevenciji "lošeg" holesterola LDL, koji oštećuje arterije i izaziva bolesti srca. Snižavanjem nivoa ovog holesterola sprečava se nastanak naslaga i stvaranje krvnih ugrušaka.
Aktivni sastojci u kurkumi podižu imunitet kod pacijenata sa Alchajmerovom bolešću, pomažući im da očiste amiloidne beta plakove. Kurkumin ostvaruje ove pozitivne efekte. Vodeći istraživač o delovanju kurkume Bharat Aggarwal je posuo na ćelije raka malo praha ovog začina. Ustanovio je da kurkuma uklanja upale i tako sprečava razmnožavanje ćelija raka. Upravo je ovo antiupalno svojstvo kurkume navelo istraživače da eksperimentišu sa uticajem kurkumina na Alchajmerovu bolest. Ovo istraživanje se podudara sa tvrdnjama Ayurvede, koja koristi kurkumu u lečenju raka i kod problema sa pamćenjem, zbog njenih antiupalnih i antiseptičnih osobina. Aggarwal prepisuje dnevnu dozu od 8 grama kurkume, što je daleko više od količine koja se koristi za pripremu hrane.
Kurkuma je jedna od najzdravijih namirnica, poseduje antibakterijska svojstva, uništava ćelije virusa i mikroba u organizmu. Najpoznatija je po tome što jača čovekov odbrambeni mehanizam, a zbog svog antiupalnog dejstva je veoma uspešan i u borbi protiv brojnih infekcija. Slično vitaminu C jača imunitet i otpornost organizma. Izuzetnu efikasnost preparata obezbeđuje njegov kompleksni sistem delovanja, koji podrazumeva uspostavljanje ravnoteže između osnovnih materija u samoj biljci, kao i optimalizaciju ovih komponenti u svrhu ciljanog aktiviranja odbrambenog sistema.Jača imunitet, stimuliše rad CD4 + T-helper i By tipa ćelija imunog sistema, koji učestvuju u stvaranju lokalne i opšte zaštite organizma.Ova biljka se koristi u pravljenju kućnih lekova protiv gripa, prehlada i infekcija disajnih puteva.
Kurkuma je koristan antibiotik za prevenciju bakterijske infekcije rana. Poseduje antiseptička i antibakterijska svojstva, korisna je za dezinfekciju rana i opekotina. Kurkuma takođe pomaže regeneraciju oštećene kože, a mnogobrojni protivupalni agensi kurkume pomažu kod raznih kožnih oboljenja: smiruju akne, smanjuju hiperpigmentaciju, daju koži zdrav sjaj i deluju nepovoljno na slobodne radikale održavajući kožu zdravom, mekom i elastičnom. Kurkumom se možemo boriti i protiv bora.
Kurkuma može biti od velike pomoći u održavanju idealne telesne težine, pošto reguliše metabolizam i potpomaže mršavljenje. Gojaznost predstavlja ogroman zdravstveni i estetski problem u celom svetu. Gojaznost ujedno znači i višak telesne mase, a višak telesne mase predstavlja, bez sumnje, bolest! Tome treba dodati i osećanje manje vrednosti, odbijanje od strane društva i psihičke probleme koje proizilaze iz toga. Oni koji žele da izgube težinu ili leče gojaznost ili druge bolesti povezanih težinom, mogu imati veliku korist od uzimanje jedne kapsule kurkume svaki dan.
Kurkuma ima moćna antiinflamatorna svojstva, a dokazano je i da pomaže da se hrana pravilno svari. Pošto ima snažna astringentna (stežuća) svojstva, kurkuma može da pomogne da se "zapuše" rupice u crevima i organima za varenje i efikasno blokira stanje koje se naziva "sindrom propustljivih creva". Dokazano je i da redovno konzumiranje kurkume pomaže u prevenciji gorušice i čira. Kurkuma eliminiše crevne parazite i obnavlja cevnu floru i ima detoksificirajući dejstvo na crevo.
Laboratorijske studije daju obećavajuće rezultate o povoljnom delovanju kurkumina na povećavanje detoksifikacijske sposobnosti jetre. Jetra detoksifikuje krv putem proizvodnje enzima, a kurkuma stimuliše proizvodnju tih enzima. Činjenica je da poboljšava cirkulaciju krvi, što je takođe važan faktor za poboljšavanje rada jetre. Smanjuje natečene jetrene kanale, tako da može biti korisna za lečenje stanja kao što su hepatitis i ciroza.
Izvori:
http://www.top10homeremedies.com/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2781139/
Aggarwal BB, Sundaram C, Malani N, Ichikawa H. Curcumin: the Indian solid gold. Adv Exp Med Biol. 2007;595:1-75.
MedicinskifakultetHarbin u Kini (2012), uključilo je pacijente obolele od dijabetesa tip II.
Anticancer Drugs, 8(5):470-81, Jun1997.,J Am Coll Nutr, 64(2):192-8, 1992
http://www.reuters.com/article/us-curcumin-capsules-found-to-curb-diabe-idUSBRE86Q0ZN20120727
EAN KOD : 5 061185 697435
Kolačići su male tekstualne datoteke, koje mogu koristiti veb sajtovi, da učine korisničko iskustvo efikasnijim.
Zakon navodi da možemo čuvati kolačiće na Vašem uređaju, ako su strogo neophodni za rad ovog sajta. Za sve ostale tipove kolačića nam je potrebna Vaša saglasnost.
Takođe delimo informacije o tome, kako koristite sajt, sa partnerima za društvene medije, oglašavanje i analitiku, koji mogu da ih kombinuju sa drugim informacijama, koje ste im dali ili koje su prikupili na osnovu korišćenja usluga.
Ovaj sajt koristi različite tipove kolačića. Neke kolačiće, koji se pojavljuju na našim stranama, postavljaju usluge trećih strana.
Vaša saglasnost važi za sledeće domene: biovital.rs
Neophodni kolačići pomažu da sajt bude upotrebljiv omogućavajući osnovne funkcije kao što su navigacija na stranici i pristup bezbednim oblastima web sajta. Web sajt ne može da funkcioniše pravilno bez ovih kolačića.
Kolačići podešavanja omogućuju web sajtu da zapamti informaciju koja menja način na koji se web sajt ponaša ili izgleda, kao što su vaš podešeni jezik ili oblast u kojoj se nalazite.
Statistički kolačići pomažu vlasnicima web sajta da razumeju interakciju posetilaca sa web sajtom anonimnim sakupljanjem informacija i izveštavanjem.
Marketing kolačići se koriste za praćenje posetioca na web sajtovima. Namera je da se prikažu reklame koje su relevantne i privlačne za pojedinačnog korisnika a time i od veće vrednosti za izdavače i treće strane oglašivače.