Nazovite me
Imate pitanja? Ostavite nam ime i broj telefona i mi ćemo Vas nazvati.

Znakovi koji ukazuju na nedostatak kalcijuma

2016. 09. 26.

 

Problem stiže neprimetno..

Šta će se desiti ako u dugoročnom periodu u svoj organizam unosimo hranu siromašnu sa kalcijumom? Odgovor je veoma jednostavan: pre ili kasnije će doći do nastanka osteoproze. U cilju prevencije ove bolesti potrebno je obratiti pažnju na sitne znake, koji ukazuju na to da nešto nije u redu.

Danas je već dobro poznata povezanost između osteoporoze i unosa kalcijuma: konzumiranje male količine kalcijuma u dugoročnom periodu dovodi do ubrzanog gubitka koštane mase. Na žalost većina ljudi savremenog doba unosi samo oko 1/3 potrebne dnevne doze kalcijuma u svoj organizam. Naravno to ne znači da će se kod svih njih obavezno razviti osteoporoza, ali će oni svakako biti skloniji ovoj bolesti. Gledajući statističke podatke u poslednje vreme je zabeležen drastičan porast osoba obolelih od osteoporoze, pa se ona često spominje i kao epidemija 21. veka, koja nije zarazna, ali je izuzetno destruktivna. U cilju prevencije osteoporoze, veoma je važno obratiti pažnju na znakove tela, kojima nam ukazuje na nedostatak kalcijuma.

Usporeni rast deteta

Veoma je važno da deca unose dovoljnu količinu kalcijuma u svoj organizam, jer u suprotnom dolazi do njihovog usporenog rasta. Razlog toga je nemogućnost razvijanja njihovih kostiju za šta je potreban kalcijum. Ovaj proces se može preokrenuti uz blagovremenu dopunu kalcijuma, ali dugotrajan nedostatak kalcijuma će imati vidne posledice na visinu deteta (manja visina za nekoliko desetine santimetara). Rast kostiju se završava sa navršenih 20 godina života, kada koštana masa postiže svoju maksimalnu vrednost. To znači ako se do ovog perioda konzumirala redovna količina kalcijuma, u kasnijem periodu života će se osteoporoza teže razviti. Nedostatak kalcijuma se može manifestovati i u obliku poremećaja u razvoju mišića, ali može dovesti i do nastanka mentalnih poremećaja. Da bi se izbegle ove neželjene posledice, veoma je važno da redovna upotreba mlečnih proizvoda postane dnevna rutina i da u slučaju potrebe potrebna dnevna doza kalcijuma dopunjuje raznim suplementima.

Da li ste znali ovo o kalcijumu?

U slučaju odraslih nedovoljan unos kalcijuma u kraćem vremenskom periodu nema nikakvih značajnijih posledica, ali kako savremeni čovek ne unosi dovoljno količine kalcijuma u svoj organizam kod mnogih se javljaju simptomi, koji bi se mogli lako izbegnuti da se kalcijum unosi u potrebnim količinama. Da li se i vama dešavalo da ste se noću budili sa jakim grčevima u nogama? U slučaju iznenadnih alergijskih reakcija (osip, gušenje) pogodno je popiti vodu sa šumećom tabletom od kalcijuma. Iz ove činjenice se može videti da nedostatak kalcijuma može prouzrokovati i sužavanje bronhija u manjoj meri, ali i zamućenje vida i češće mokrenje, što se već smatra ozbiljnijim problemom. Brzo kvarenje zuba je takođe jasan znak nedostatka kalcijuma. Iako se kvarni zubi mogu povezati sa nedostatkom fluora, nepravilnom ishranom i neredovnom higijenom zuba, za tvrdoću zuba je prvenstveno odgovoran kalcijum.

Gubitak zuba tokom trudnoće

Mnoge žene imaju problema sa gubitkom zuba tokom trudnoće. Za to postoji veliki broj razloga : beba odvuče kalcijum iz zuba, zbog čestih mučnina, povraćanja i refluksa se oštećuje zubna gleđ i time se otvara put baktrerijama, koji pouzrokuju kvarenje zuba. Za normalan razvoj ploda je potrebna dovoljna količina hranjivih materija, pa i kalcijuma, što se najčešće obezbeđuje iz tela majke. Ovo je jedan od razloga zbog čega je potrebno redovno unositi kalcijum u organizam u ovom periodu. Ako žena u toku trudnoće ne unosi dovoljnu količinu kalcijuma u svoj organizam, dolazi do promena u njenom organizmu i do trošenja njenih zaliha sa ciljem da se zadovolje potrebe ploda. U slučaju nedovoljne količine kalcijuma u njenom organizmu, plod je sposoban da odvuče kalcijum čak i iz zuba. Nedostatak kalcijuma se može pojaviti kod svakoga. Blagovremenim prepoznavanjem znakova mogu se izbegnuti ozbiljnije posledice u kasnijem periodu života.

►►►Isprobajte Osteo MaxK2 i ojačajte kosti!

kalcijum, osteoporoza, koštana masa, 

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".