Nazovite me
Imate pitanja? Ostavite nam ime i broj telefona i mi ćemo Vas nazvati.

Znakovi koje nam šalje organizam: prepoznajte nedostatak kalcijuma

2016. 09. 26.

 

 O dovoljnoj količini kalcijuma treba voditi računa mnogo pre toga nego što se on dijagnostifikuje. Kako prepoznati nedostatak kalcijuma? Prema međunarodnoj preporuci čovek treba da unosi najmanje 1000mg kalcijuma dnevno u svoj organizam. Dnevna potreba kalcijuma se povećava tokom starenja i obično dostiže vrednosti od 1300mg. Prema statističkim podacima ljudi u svoj organizam obično unose svega 650-720 mg kalcijuma dnevno, što u dugoročnom periodu dovodi do njegovog nedostatka. Nedovoljna količina kalcijuma nema nekih značajnijih simptoma u početnom periodu, ali ako se na vreme obrati pažnja na sitne znakove može se sanirati na vreme.

Znakovi nedostatka kalcijuma na noktima

Slabi nokti bez sjaja, koji pucaju su jednoznačan znak nedostatka kalcijuma. Pojava belih tačaka na noktima (nastaje zbog dospevanja vazduha između slojeva noktiju) takođe mogu ukazivati na nedostatak kalcijuma, a pored nedostatka kalcijuma ga može prouzrokovati i nedostatak gvožđa). Nedostatak kalcijuma se manifestuje i na kosi, koja gubi svoj sjaj, postaje suva i ispucala, dok koža glave počinje da se peruta.

Nedostatak kalcijuma utiče na nerve - kalcijum je veoma važan za normalan rad nervnog sistema i za prenos nervnog impulsa, pa se njegov nedostatak često manifestuje nervnim ispadima. U ovom slučaju se često pojavljuju grčevi mišića ekstremiteta, koji se pojavljuje prilikom kretanja, a ređe tokom sna. Ukočenost ekstremiteta manjeg intenziteta, povećana pospanost i umor mogu biti takođe jasni znaci nedostatka kalcijuma. Kako bi se ublažili ovi simptomi potrebno je u organizam unositi što više mlečnih proizvoda ili suplemenata kalcijuma. Kalcijum je potreban i za srce - kalcijum je veoma značajan za održavanje normalnog krvnog pritiska, omogućava normalan rad srca i cirkulaciju. Njegov nedostatak se ispoljava i u vidu naglih promena krvnog pritiska (povišeni krvni pritisak), poremećaja srčanog ritma, a u ozbiljnijim situacijama može nastati i poremećaj zgrušavanja krvi. Zubobolja - dok je fluor odgovoran  za održavanje čvrstine površinskog dela zuba, za čvrstinu dubljih slojeva zuba je odgovoran kalcijum. Njegov nedostatak indirektno utiče na kvarenje zuba. Zubi spadaju u kategoriju živih tkiva, što znači da se njihova struktura stalno menja, pri čemu se troši kalcijum. Zubno tkivo u kome se nalazi mala količina kalcijuma je veoma sličan kostima sa osteoporozom: porozan je i veoma se lako lomi čak i na najmanji pritisak, a zubi sa nedovoljnom sadržinom kalcijuma su podložniji kvarenju.

Nedovoljan kalcijum dovodi do osteoporoze -  ako se prelom kostiju javlja često i pri tom se prelom sporo zaceljuje, to je jednoznačan znak nedostatka kalcijuma u organizmu. Ukoliko se u ovom periodu primene odgovarajuće mere nadoknade kalcijuma, pogoršavanje stanja se može u velikoj meri usporiti. Prema dosadašnjim ispitivanjima, najznačajniji znak nedovoljne količine kalcijuma je pojava osteoporoze. Na nastanak osteoporoze pored nedovoljne količine kalcijuma utiču i drugi faktori poput hormonalnih promena. Nedovoljna količina kalcijuma pokreće ireverzibilne procese u organizmu, koja se manifestuje smanjenjem tvrdoće kostiju (zbog smanjenja nivoa soli kalcijuma u organizmu) uz očuvanje njihove strukture. Želite da doživite duboku starost i da pri tom ostanete pokretni? Kalcijum može biti jedan od značajnih faktora da se to zaista i ostvari, pa započnite sa njegovom nadoknadom na vreme.

►►►Isprobajte Osteo MaxK2 i ojačajte kosti!

nedostatak kalcijuma, osteoporoza, fluor, krhki nokti, umor, pospanost

 

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".