Nazovite me
Imate pitanja? Ostavite nam ime i broj telefona i mi ćemo Vas nazvati.

Zašto nestaje koštana masa

2017. 07. 19.

 

 Smanjenje čvrstine kostiju i povećana sklonost ka prelomima naziva se Osteoporoza. To je neprimetan proces i obično se otkriva tek nakon povrede. Češće pogađa žene u menopauzi, mada ni sredovečni muškarci nisu izuzeti. Genetika igra veliku ulogu, a otkriveno je da oboljevanje od osteoporoze zavisi od geografskog položaja. Tako Evropljani i Azijci obolevaju mnogo češće nego npr. predstavnici crne rase.

U današnje vreme  lečenje osteoporoze je mnogo efikasnije nego u prošlosti i daje dobre rezutate zbog mogućnosti uzimanja preparata na bazi kalcijuma i vitamina D. Mlađim osobama se preporučuje 200 međunarodnih jedinica vitamina D u jednoj dnevnoj dozi , a starijim osobama -400. Važna je apsorpcija kalcijuma – nije dovoljno samo da se dobija  kalcijum iz hrane, nego je potrebno pomoći da se kalcijum što bolje apsorbuje u koštanom tkivu. S godinama se apsorpcija kalcijuma pogoršava i razgradnja tkiva je brža nego njegovo stvaranje. Poboljšanju apsorpcije kalcijuma pomaže vitamin K2.

Lečenje osteoporoze traje dugo i treba mu pristupiti sa puno strpljenja. Prvi rezultati mineralne čvrstine kostiju javlljaju se kroz godinu dana , dok optimalni rezultati nastupaju nakon dve- tri godine, pa čak i do 5 godina. Može se uticati na prevenciju preloma ako se svakodnevno uzimaju lekovi i preparati koje lekar ispisuje na bazi kalcijuma i vitamina D. Pored toga važno je obratiti pažnju na fizičku aktivnost i odabrati ples, aerobik ili hodanje sa umerenim opterećenjem na skelet jer one doprinose formiranju koštane mase. Potrebno je obratiti pažnju na ishranu i uzimati dosta zelenog povrća, tvrdog sira ili semenki susama. Prostor u kome se boravi treba obezbediti tako da ne bude nestabilnih objekata sa kojih se može pasti ili okliznuti i zapeti što povećava šanse za padove i prelome kostiju.

►►►Isprobajte Osteo MaxK2 i ojačajte kosti! 

osteoporoza, koštana masa, vitamin K2, vitamin D, lečenje osteoporoze

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".