Nazovite me
Imate pitanja? Ostavite nam ime i broj telefona i mi ćemo Vas nazvati.

Zašto je važan miran san

2022. 11. 24.

Spavanje je jedan od najvažnijih fizioloških procesa za ljudsko telo. Tokom sna, funkcionisanje nervnog sistema ostaje aktivno, a u mozgu i celom telu odvijaju se složeni ćelijski fiziološki i biohemijski procesi. Prema Šopenhauerovoj filozofskoj formulaciji, „san je za čoveka ono što je za sat -navijanje sata“. Nažalost, i sami svojim navikama i načinom života često stvaramo uslove za nedovoljno dug i nedovoljno miran san. Prema velikom broju epidemioloških istraživanja, nedovoljno sna javlja se kod približno jedne trećine odrasle populacije. Biološka svrha sna je oporavak energije tokom metaboličkih događaja, regeneracija biohemijskih procesa. Takođe igra ulogu u obradi i čuvanju svakodnevnih iskustava, kao i u funkcionisanju pamćenja i zaboravljanja. Ritam spavanja i buđenja kod zdrave mlade odrasle osobe razvija se tokom adolescencije, i dok se obrazac spavanja uveliko razlikuje od pojedinca do pojedinca, 8 sati sna dnevno je generalno tipično. Sa preko 60 godina, manje sna od ovoga može biti dovoljno. Kakva je naša noć, takav će biti i naš sledeći dan.

Koji su faktori koji sprečavaju naš san da bude dovoljno miran? U eri tehnološke revolucije, elektronski uređaji zauzimaju među njima istaknuto mesto. Prema istraživačima sna, korišćenje mobilnih telefona i interneta treba izbegavati posle 21 sat. Nažalost, mnogi ljudi, posebno tinejdžeri, ostaju na mreži čak i noću. Prema rečima stručnjaka, u njihovom slučaju, ovo, i kasnovečernje televizijske i video igrice u detinjstvu, objašnjava zašto je nezadovoljavajući san sve češći u mlađem uzrastu.Takođe je poznato da kasna večera, posebno teško svarljiva, naduvane namirnice, obilan unos tečnosti uveče, kasna konzumacija kafe i stresne situacije na poslu doprinose lošem kvalitetu sna, a noćni odmor prekidaju česta buđenja.

►►►Isprobajte Relax Forte koji ne izaziva zavisnost! 

https://biovital.rs/relax-forte---ublazavanje-nesanice/proizvod/32/

miran san, relaksacija, nervoza

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".