Nazovite me
Imate pitanja? Ostavite nam ime i broj telefona i mi ćemo Vas nazvati.

Vitamin K2 za prevenciju osteoporoze

2019. 06. 10.

Uzrokom nastanka osteoporoze se najčešće smatra nedovoljna količina kalcijuma u kostima, pa se ona obično leči unosom povećane količine kalcijuma. Kao sporedni efekat             prevelikog unosa kalcijuma nastaje kalcifikacija mekog dela kostiju, kao i kalcifikacija kardiovaskularnog sistema.

Razna ispitivanja u zadnjih nekoliko godina su dokazala da povećani unos kalcijuma sa ili bez vitamina D povećava procenat smrtnosti za 10-20% kod osoba obolelih od bolesti srca i krvnih sudova. Veoma je važno naglasiti da u medicinskim istraživanjima, još uvek nisu objedinjeni rezultati ispitivanja vezanih za osteoporozu, vitamin D i K. Razlog toga je da je svaki od istraživača specijaliziran za svoju oblast, pa se bavi istraživanjem samo jednog elementa.

Ispitivanje vezano za vitamin K je ukazao na to da osteocalcin, koji je povezan sa njim, može da se pronađe u velikim količinama u koštanom tkivu. Stvaraju ga koštane ćelije, pa njegov visok nivo ukazuje na oporavak kostiju. Osteocalcin može da vezuje mineralne materije i ugrađuje ih u kosti samo u slučaju da ga je aktivirao vitamin K. Mnoga ispitivanja su dokazala da nizak nivo vitamina K1 i K2 rezultuje smanjenom gustinom kostiju i češćim prelomom kuka, pršljenova i vrata butne kosti.

Pomoću jednog japanskog istraživanja je dokazano da oni, koji imaju nizak nivo kalijuma 3,6 puta su podložniji prelomu pršljenova, nego oni, koji imaju visok nivo kalijuma u svom organizmu. U Japanu se od davnina koristi 45mg menaquinone-4 (jedna vrsta K2 vitamina) dnevno u cilju održavanja normalnog nivoa kalijuma u organizmu. Ovo je 450 puta veća doza od preporučene. Zahvaljujući ovako visokom unosu kalijuma smanjuje se broj preloma i pojačavaju kosti.

Na koji način K2 pomaže u prevenciji osteoporoze?

K2 vitamin ima ključnu ulogu u sprečavanju preterane aktivnosti osteoclasta i slabljenju kostiju. Osteoclasti vrše razgradnju ostarelih ćelija kostiju i na taj način stimulišu njihovu regeneraciju. Prevelika aktivnost ovih ćelija slabe kosti, što dovodi do osteoporoze. Njihova druga značajna funkcija je stimulisanje stvaranja novih kostiju, pri čemu se omogućava osteocalcinu da ugradi kalcijum u kosti.

►►►Isprobajte Osteo MaxK2 i ojačajte kosti!

osteoporoza, vitamin K2, osteokalcin, kosti

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".