Nazovite me
Imate pitanja? Ostavite nam ime i broj telefona i mi ćemo Vas nazvati.

Više od 6700 oglasa o suplementima koji nisu registrovani u Srbiji

2023. 04. 05.

Na internet tržištu dijetetskih suplemenata u Srbiji, ove godine su identifikovane 92 stranice sa 6.700 oglasa preko kojih se prodaju dodaci ishrani.

Oni nisu registrovani u bazi podataka Ministarstva zdravlja, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS). Poslednji podaci pokazuju da je na prodaju oglašeno više od 3.000 neregistrovanih suplemenata, što je za 30 odsto manje u odnosu na 2019. godinu, rečeno je na stručnom skupu "Problem nelegalnog prometa dijetetskih suplemenata u Republici Srbiji" koji je održan u PKS. Sekretarka Udruženja za farmaciju i medicinsku delatnost PKS Mirjana Vučićević rekla je da problem nelegalnog prometa dijetetskih suplemenata nije izražen samo u Srbiji, već i u daleko razvijenijim zemljama.

 "Zbog sve masovnije upotrebe dodataka ishrani, često bez konsultacija sa lekarom ili farmaceutom, kao i bez znanja o mogućim neželjenim efektima, neophodna je stalna edukacija kako bi upotreba dijetetskih suplemenata postala bezbedna, kontrolisana i racionalna", rekla je Vučićević.

 Zamenik predsednika Grupacije proizvođača, uvoznika i distributera dijetetskih suplemenata PKS Igor Špadijer, istakao je da se zahvaljujući strožoj kontroli značajno smanjila nelegalna prodaja suplemenata putem interneta.

 "U Srbiji je pet do šest puta smanjen promet suplemenata na internetu od 2019. godine, kada je 197.950 potrošača onlajn kupovalo različite dodatke ishrani", rekao je Špadijer i naveo da prema procenama, crno tržište dijetetskih suplemenata i lekova u svetu godišnje vredi 4,4 milijarde dolara.

 Načelnica Jedinice za unapređenje ishrane i kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane Gradskog zavoda za javno zdravlje iz Beograda Vesna Pantić-Palibrk, istakla je da na tržištu postoje proizvođači i prodavci koji posluju po pravilima i principima koji su ustanovljeni sa ciljem da se obezbedi visok nivo zaštite zdravlja i života ljudi. Naglasila je da ima i onih koji na tom tržištu nalaze priliku za brzom zaradom.

 Posavetovala je potrošače suplemenata da dobro pogledaju pakovanje koje, ukoliko je originalno, na sebi ima deklaraciju sa jasnim uputstvom za korišćenje, neželjenim efektima i drugim informacijama.

 Učesnici panela podsetili su i da postoji jasna procedura koju svaki privredni subjekt u poslovanju hranom mora da ispuni kako bi dobio deklaraciju, odnosno potvrdu da je proizvod prošao sve nivoe kontrole kako bi bio upisan u bazu podataka Ministarstva zdravlja.

 Na panelu je istaknuto da brojke pokazuju da je u apotekama u Srbiji tokom 2022. godine prodato 47 miliona pakovanja dijetetskih suplementata, što je rast od 33 odsto u odnosu na 2019. godinu.

 Iz Srbije je prošle godine izvoz tih proizvoda vredeo 35,7 miliona dolara, dok je uvezeno dodataka ishrani za 71,2 miliona dolara. U Srbiji posluje 110 proizvođača dijetetskih suplemenata, od kojih 40 pruža uslugu ugovorne proizvodnje.

 

Izvor : Vesti Vojvodina - Novosadski informativni portal- 021.rs

04.04.2023.

 

 

 

 

 

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".