Nazovite me
Imate pitanja? Ostavite nam ime i broj telefona i mi ćemo Vas nazvati.

Uzroci i terapija bolova u zglobovima

2016. 08. 10.

 

Imate problem sa zglobovima? Postoji rešenje!

Pravilna terapija bolova u kostima je jedan od najznačajnijih faktora tokom lečenja. Kako su reumatska oboljenja izuzetno rasprostranjena, to znači da skoro u svakom trenutku oko 10-15% stanovništva ima neki bol, koji se javlja kao posledica bolesti koštanog sistema. Bolove u zglobovima mogu prouzrokovati mehanička oštećenja, artroze ili zapaljenja, pa u zavisnosti od toga se moraju primeniti razne metode lečenja.

Tri glavne kategorije bolova u zglobovima:

1. Jednostavan bol zgloba (arthralgia): osim bola se ne može primetiti nikakva promena na zglobu. Najčešće nastaje zbog neke povrede ili preopterećenosti. Takođe ga mogu prouzrokovati i nagle promene u spoljašnjem pritisku zbog promene vremena, kao i bolovi na raznim delovima tela. Bez obzira na to što se bol pojavljuje na određenom delu tela, njegov izvor se obično nalazi na sasvim nekom drugom mestu tela. Postavljanje dijagnoze obuhvata pronalazak izvora bola.                                                                                                                               2. Bolovi u zglobovima prouzrokovani artrozom (arthrosis) : kod atroze dolazi do oštećenja površine kostiju usled čega oni postaju neravnomerne. Posledica toga je pojava bola, koji je najizražajniji tokom kretanja, ukočenost i razni deformiteti na zglobovima. Najčešći uzroci artroze su povrede, neadekvatan način života sa malo kretanja, gojaznost, jednostrano opterećenje. Za artrozu je karakteristično da se javlja teža pokretljivost nakon odmora, što nakon nekoliko pokreta brzo prolazi. U akutnoj fazi artroze veoma često dolazi i do zapaljenja zbog nagomilanja tečnosti u zglobovima.     3. Bol u zglobovima zbog zapaljenja (arthritis) : pojavljuje se u stanju mirovanja i manifestuje se intenzivnim bolom, koji se smanjuje pokretanjem zgloba. Takođe ga karakteriše i otok, topao zglob i crvenilo. Može zahvatiti jedan zglob, ali obično podrazumeva zapaljenje više zglobova istovremeno. U slučaju da je zahvaćeno više zglobova, potrebno je izvršiti detaljan pregled celokupnog tela, jer ga mogu prouzrokovati i bolesti pojedinih organa

Terapija artroze

Važno je napomenuti da kada se govori o artrozi ne misli se isključivo na oštećenje površine zgloba, nego i na oštećenje celokupnog zglobnog sistema. U ovakvim slučajevima pored modifikovanja hrskavice i kostiju, koji se nalazi ispod njega dolazi i do modifikacije kapsule zgloba, ligamenata, unutrašnjosti i spoljašnjosti zgloba.

  • Lečenje sa lekovima:
  • U slučaju pojave bolova zbog opterećenja, treba se truditi da se primenjuje lečenje bez lekova ili krema.
  • Lečenje sa lekovima, koji stimulišu regeneraciju i metabolizam kostiju.
  • Lečenje na prirodan način

Pored lečenja sa lekovima u velikoj meri može da pomogne redovno kretanje, regulisanje telesne težine, upotreba raznih suplemenata. Tokom terapije, koja podrazumevakretanje fokus se postavlja na jačanje odgovarajućih mišića, uspostavljanje normalnog držanja i sprečavanje preteranog iztezanja zglobova. Takođe je veoma važno koristiti i terapiju sa ledom ili toplotom, kao i povremeno odmaranje zglobova. 

►►►Isprobajte Kurkuma Kapsule i zaustavite bol u zglobovima!

Fizioterapija ublažava bolove u mišićima

 

artritis, reuma, bolovi u kostima, otečeni zglobovi, kosti

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".