Nazovite me
Imate pitanja? Ostavite nam ime i broj telefona i mi ćemo Vas nazvati.

Uloga vitamina K u organizmu

2017. 03. 31.

 

Vitamin K je pokretač celog procesa zgrušavanja krvi čim dođe do krvarenja. Naziv ovog vitamina potiče od početnog slova reči koagulacija. Vitamin K u organizmu stvaraju bakterije u crevima, dok se manja količina unosi putem hrane. Bez njega bi zaustavljanje krvarenja bilo nemoguće. Pored toga, ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja kostiju tako što pomaže ugrađivanje kalcijuma u kostima. Smatra se da može imati ulogu u prevenciji raka, bolesti srca i da smanji nivo holesterola u krvi. Razlikujemo dva prirodna oblika ovog vitamina: K1 (phylloquinone) i K2 (menaquinone). Veštačkim putem sintetizovan je K3 (menadione), kao i K4 i K5. Vitamin K1 (phylloquinone) se nalazi u namirnicama biljnog porekla, dok se vitamin K2 nalazi u namirnicama životinjskog porekla i stvara se u ljudskom organizmu delovanjem bakterija u crevima.

Prirodni izvor vitamina K je:

  • zeleno lisnato povrće : kupus, karfiol, prokelj, spanać, kopriva, brokoli
  •  indijska lucerka (alfafa), list pitomog i divljeg kestena, jelove iglice, ostalo lisnato zeleno povrće,
  •  paradajz, grašak, soja, mrkva, krompir,
  •  svinjska džigerica (i masti koja je dobijena iz svinjske jetre)
  •  biljna ulja, riblje ulje, kravlje mleko, jogurt, sir, žumance, morska trava, alge

Nedostatak vitamina K se javlja kod osoba obolelih od bolesti jetre ili creva koje ometaju apsorpciju masti. Dugotrajna upotreba antibiotika narušava crevnu floru i tako može da smanji nivo vitamina K u organizmu. Količina dnevnog unosa vitamina K nije precizno utvrđena. Stručnjaci smatraju da je adekvatan unos vitamina K za bebe 2 µg na dan, a za odrasle: žene 90 µg, muškarci 120 µg na dan. Dodatke ishrani na bazi  vitamina K treba uzimati uz obroke radi bolje apsorpcije. U zrelom životnom dobu manjak vitamina K doprinosi razvoju osteoporotičnih promena na kostima. Protein osteokalcin koji vezuje kalcijum čini to samo u prisustvu vitamina K. Osteociklin čini samo 1% od svih proteina, a na scenu stupa kada kost počinje da se mineralizuje. Vitamin K je potreban i za sintezu i modifikovanje osteociklina. Osteociklin kada se modifikuje može da veže kalcijum i bez prisustva vitamina K. Vitamin K je inicijator mineralizacije kostiju.

►►►Isprobajte Osteo MaxK2 i ojačajte kosti!

osteokalcin, osteoporoza, nedostatak vitamina, vitamin K

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".