Nazovite me
Imate pitanja? Ostavite nam ime i broj telefona i mi ćemo Vas nazvati.

Šta uzrokuje masnu jetru ?

2019. 05. 15.

 

Kod ljudi sa alkoholnom bolesti jetre, rezultati testova jetrene funkcije mogu biti normalni ili nenormalni. Međutim, količina jednog od jetrenih enzima u krvi- gamaglutamil transpeptidaze kod prekomernog konzumiranja alkohola mogu biti naročito visoke. Osim toga, crvena krvna zrnca (eritrociti) budu veći nego što je normalno, a broj trombocita može biti nizak. Simtomi ovog oboljenja su često takvi da ne obraćamo dovoljno pažnje na njihovu pojavu. Prvi simtomi mogu biti mučnine, slabljenje apetita, bolovi u gornjem abdomenu i nakupljanje gasova. Jetra se blago povećava i može se javiti osećaj pritiska ili bola u tom predelu tela. Kod krvne slike primećuje se porast bilirubina, a u urinu rast urobilinogena. Može doći do uvećanja predela abdomena i krvarenja iz nosa. Simptomi postaju izraženiji kako bolest napreduje i moguće su tegobe i sa disajnim putevima usled podizanja dijafragme i zbog pojačanog nakupljanja gasova ili pojave nakupljanja tečnosti u trbušnoj duplji ( ascites).

Važno!

Alkohol može uzrokovati tri tipa oštećenja jetre: nakupljanje masti (masna jetra), upala (alkoholni hepatitis) i ožiljkavanje (ciroza).

Alkoholni hepatitis: akohol ne vodi odmah do oboljenja ciroza jetre, već prvo, preko masne infilitrcije i alkoholnog hepatitisa, do ciroze. Proizilazi da je masna infilitracija, za koju postoji nekoliko razloga, dobra podloga da se sve to vremenom izrodi u cirozu jetre. Upala jetre izazvana alkoholom (alkoholni hepatitis) može uzrokovati povišenu temperaturu, žuticu, povećanje broja belih krvnih zrnaca i osjetljivu, bolnu, povećanu jetru. Na koži mogu nastati vene slične pauku.

Hepatitis B i C: Latinski naziv hepatitisa ukazuje na upalu jetre. Akutni hepatitis predstavlja oboljenje koje ne traje duže od 6 meseci, dok je hronični hepatitis – oboljenje jetre koje traje duži vremenski period.

Šta ga uzrokuje?

Većina smatra da je ova vrsta oboljenja zarazna, mada to nije u tačno, pošto upalu jetre ne izazivaju uvek samo virusi. Upalu jetre mogu uzrokovati i konzumiranje droge, pojedinih lekova, alkohola, uticaj štetnih materija iz okoline, a postoji i autoimuna upala jetre- kada organizam iz nepoznatih razloga napada sopstvenu jetru. Najviše je poznato da virusi uzrokuju hepatitis i oni su najčešće odgovorni za pojavu žutice koja prati upalu jetre.
U viruse koji uzrokuju hepatitis spadaju- virusi A,B,C,D,E. Postoje i drudi uzročnici : virus herpesa ili Epštajn-Barov virus. Ovi virusi ne uzrokuju hroničnu upalu jetre. Dobra podloga za razvoj ciroze jetre su infektivni hepatitisi. U izvesnom broju slučajeva, akutni oblici hepatitisa prelaze u hronične. Posebno je komplikovana situacija kod hroničnog agresivnog hepatitisa koji gotovo redovito prelazi u cirozu. Zbog toga, kod oboljenja od hepatitisa u akutnoj formi, treba biti posebno oprezan, da ti oblici ne pređu u hronični, posebno u agresivni što, kako rekosmo, u najvećem broju slučajeva vodi

Sikavica, šareni čkalj (Sylibum marianum) je biljka koja sadrži silimarin (mešavina silibina, silikristina, silidiaza). Utiče na ublažavanje simptoma poremećaja funkcije jetre uzrokovanih alkoholizmom, infektivnim zapaljenjima jetre (hepatitis) ili drugim hemijskim elementima. Silimarin se primenjuje i kod oštećenja jetre koja nastaju pod uticajem lekova (paracetamol, antikancerogeni lekovi, neki antipsihotici).

►►► Isprobajte Liver Protect za REGENERACIJU i ČIŠĆENJE jetre!

sikavica, artičoka, silimarin, masna jetra, hepatitis, alkoholni hepatitisMM

 

 

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".