Nazovite me
Imate pitanja? Ostavite nam ime i broj telefona i mi ćemo Vas nazvati.

Šta je Prostatitis ?

2019. 06. 04.

 

Prostata (od grčke reči prostates) je žlezda koja predstavlja ključni deo muškog reproduktivnog sistema, pored mokraćnih kanala. Nalazi se u dubini karlice i ima ulogu stvaranja ejakulanta. Ima važnu ulogu za procese kao što su erekcija, ejakulacija, pokretljivost spermatozoida. Sekret prostate sadrži i materije koje štite repoduktivne i mokraćne puteve od infekcije. Pri rođenju, otprilike je veličine zrna pasulja. U pubertetu se naglo uvećava i dostiže svoju normalnu veličinu i oblik. Prostata oblikom i veličinom podseća na kesten. Normalna težina prostate je 16-22 grama, a dimenzije su : 3.5 x 4.5 x 2.5 cm. Usled umnožavanja ćelija (adenom) – nakon četrdesete godine života prostata se ponovo počinje uvećavati. To uvećanje naziva se dobroćudno povećanje prostate ili benigna hiperplazija.

Najčešće bolesti prostate su:

1. Benigna prostatična hiperplazija (BHP) odnosno dobroćudno uvećanje prostate). Prostata počinje sa uvećanjem onog trenutka kada krene da se smanjuje nivo testosterona. Bolest prostate uglavnom je vezana za godine starosti muškaraca, dok zapaljenje   prostate (prostatitis) može da se javi u svakom životnom dobu. Javlja se nakon 30. godine života i predstavlja uvećanje u unutrašnjosti prostate. Razlikujemo uvećanja prema težini: malo (do 30g), srednje (30-50g), veliko (50-150) i veoma veliko (preko 150 g).

2. Prostatitis je upala prostate koja može biti: akutna i hronična. Uzročnici ovog oboljenja mogu biti colli bacilli (iz creva i mokraćnih puteva), stafiloccocus (iz čireva i drugih gnojnih mesta), streptococcus (iz disajnih i polnih organa)

3. Rak prostate spada u najčešće maligne tumore koji se javljaju kod muškaraca od 45. godine života pa nadalje.

Prevencija je najbitnija kod ovih oboljenja, to jest rana dijagnostika. Ako se ove bolesti otkriju na vreme - izlečenje je u 90 posto slučajeva uspešno! Prvi i najizraženiji simptom oboljenja prostate je učestalo mokrenje. Mokrenje postaje veoma često, a javlja se i tokom noći. Pored učestalog mokrenja, usled uvećanja prostate, mokrenje može da bude i hitno, a mlaz mokraće veoma tanak, može da se javi čekanje na mokrenje ili nemogućnost da se bešika u potpunosti isprazni, peckanje i bolovi pri mikrenju. Metode kojima se utvrđuju oboljenja prostate su: urološki pregled, digito-rektalni pregled, utrazvučni pregled prostate i bešike, određivanje tumor markera PSA (Prostate- Specific Antigen). Od davnina su poznata lekovita dejstva biljaka koje utiču na sprečavanje nastanka oboljenja prostate. Njihovo pozitivno dejstvo potvrđuje i savremena medicina. Bundevino seme, testerasta palma i koren koprive sadrže u sebi materije koje deluju protivupalno, antimikrobno, diuretski i blokiraju slobodne radikale. Pozitivno deluju na muške reproduktine organe, deluju preventivno i olakšavaju tegobe nastale oboljenjima prostate.

Original Prostata MAX3 - Dodatak ishrani na bazi ekstrakta ploda testeraste palme, ekstrakta semena bundeve i ekstrakta korena koprive namenjen muškarcima za očuvanje zdravlja prostate i urinarnog sistema kao i za prevenciju benignog hipertrofije prostate (BHP)

►►►Isprobajte Prostata Max3 za zdravo funkcionisanje prostate!

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".