Nazovite me
Imate pitanja? Ostavite nam ime i broj telefona i mi ćemo Vas nazvati.

Reumatoidni artritis – simptomi i lečenje

2016. 05. 06.
 • Šta je reumatoidni artritis?
 • Kad se javlja reumatoidni artritis?
 • Koji su uzroci reumatoidnog artritisa?
 • Koji su simptomi reumatoidnog artritisa?
 • Dijagnoza reumatoidnog artritisa
 • Lečenje

 

Šta je reumatoidni artritis?

Reumatoidni artritis je hronično oboljenje, koji se manifestuje upalom zglobova, njihovim oticanjem, pojavom jake boli, ukočenosti i gubitka funkcionalnosti zglobova. Pored zglobova, reuma može zahvatiti i ostale delove tela. Bolest može imati blaži  (manje od 5% slučajeva) i teži oblik (lekovi ne pomažu i najčešće dolazi do invaliditeta).

U cilju očuvanja funkcije zglobova i pozitivnog ishoda bolesti je jako važno primeniti tkz. „bazičnu terapiju“, kojim se leči sam uzrok reume. Primena samo simptomatske terapije vremenom dovodi do ireverzibilnih oštećenja zglobova.

 

Kada se javlja reumatoidni artritis?

Reumatoidni artritis zahvata oko 1% stanovništva sveta.

Dva do tri puta češće se javalja kod žena nego kod muškaraca i to u periodu između 25 i 50 godine života. U 70% slučajeva je praćen jakim bolom, a kod 15-20% pacijenata dovodi do delimičnog ili potpunog invaliditeta.

A reumatoid arthritis világszerte a népesség körülbelül 1%-át érinti.

 

Koji su uzroci reumatoidnog artritisa?

Reumatoidni artritis spada u kategoriju autoimunih bolesti (poremećaj imunog sistema). Tačan uzrok bolesti ni dan danas nije poznat, ali brojne studije ukazuju na razne faktore, koji pojačavaju osetljivost i verovatnoću nastanka same bolesti. Reumatoidni artritis se ne prenosi genetskim putem. 

 

Koji su simptomi reumatoidnog artritisa?

Simptomi na početku nisu prepoznatljivi: Bolest se najpre manifestuje u vidu malaksalosti, pojačanog znojenja, slabog apetita i poremećaja ritma spavanja. Ovi uopšteni simptomi nisu jednoznačni znakovi artritisa i mogu upućivati i na  simptomatologiju drugih oboljenja. Ipak, jedan od najočiglednijih simptoma je simetrična upala zglobova.

Posle prvih simptoma se javljaju prvi karakteristični, prepoznatljivi znakovi bolesti. Jedan od takvih znakova je jutarnja ukočenost u zglobovima, što pacijent doživljava najintenzivnije na zglobovima prstiju šake.

Ubrzo nakon jutarnje ukočenosti se javlja bol, koja je u početku prisutna samo povremeno, a kasnije postaje konstantna.

U najranijem stadijumu bolesti pretežno dominira zapaljenje zglobova, pa se naglasak stavlja na sprečavanje daljih oštećenja.

U ranom-srednjem stadijumu se javlja otežano kretanje, mišićna distrofija, tj. promene na mekim tkivima; zapaljenje tetiva. Nakon 3-4 jakih povremenih zapaljenja ono postaje redovan, što se najčešće leči operativnim putem.

Na kraju srednjeg stadijuma dominira destrukcija zglobova. U ovom periodu bolesnik nije sposoban da samostalno brine o sebi. Na rentgenskim snimcima se dobro može videti veliko oštećenje hraskavice i zglobova, deformitet zglobova u naprednoj fazi, mišićna distrofija i deformitet mekih tkiva.

Najkasniji destruktivni stadijum karakteriše potpuni deformitet koštanog sistema bolesnika, koji je zbog srastanja hrskavice i kostiju veoma često vezan za krevet ili invalidna kolica.

 

Dijagnoza reumatoidnog artritisa

Autoimuna oboljenja obuhvataju pojavu autoantitela u krvi, međutim važno je naglasiti da pojava pojedinih materija u krvi (npr. autoantitela), sama po sebi ne ukazuje direktno na autoimune bolesti odn. kontkretno na reumatoidni artritis.

To što je npr. osoba reumafaktor (RF) pozitivna, ne mora da označava da boluje od reumatoidnog artritisa. Kod većine imunoloških laboratorijskih testova rezultati se mogu uzeti u obzir samo zajedno sa poznavanjem kliničke slike, tako npr. negativna vrednost reumafaktora, ne znači i nepostojanje reumatoidnog artritisa (RA), dok pozitivna vrednost može biti znak brojnih drugih zapaljenskih bolesti. Za prepoznavanje autoimunih oboljenja, tako i reumatoidnog artritisa, pored laboratorijskih nalaza, postoje i tkz. dijagnostički ili klasifikacioni kriterijumi. Identifikovanje reumatoidnog artritisa se i dan danas vrši po kriterijumu američkog Reumatološkog College („ARC criteria“), koji obuhvata sledeće:

 1. Jutarnja ukočenost zglobova
 2. Zahvaćenost ruku
 3. Simetrična upala zglobova
 4. Reumatični čvorovi
 5. Reumafaktor u krvi ( na osnovu ovog faktora se ne može jednoznačno postaviti dijagnoza, jer i neki lekovi mogu prouzrokovati pojavu reumatskog faktora, a čak šta više 5% ljudi normalno ima reumatski faktor u krvi)
 6. Nedvosmisleni znaci na rentgenu

Bolest najviše napada lokomotorni sistema i to prvenstveno zglobove. Najpre zahvata male zglobove, koji vremenom postaju otečeni, zatim se širi na veće zglobove i to na kolena, laktove i ramena. Zahvaćeni zglobovi se povećavaju i brzo deformišu. Osim na zglobovima, promene se mogu javiti i na drugim organima i organskim sistemima. Na koži se javljaju čvorići, koji su naročito izraženi kod osoba koji pokazuju težu kliničku sliku. Od unutrašnjih organa najizražajnije promene se javljaju na srcu i plućima.

Lečenje

Prema stručnom mišljenju lekara, najvažnija je prevencija reumatoidnog artritisa i/ili lečenje njegovih uzroka. U slučaju da lečenje uzroka nije moguće, prelazi se na smanjenje i lečenje simptoma. Da bi lečenje bilo uspešno veoma je važno prepoznavanje bolesti u ranom periodu razvoja (u prva tri meseca), kao i rana zaštita zglobova. U ovom periodu se zapravo može ustanoviti da li se radi o dobroćudnoj ili agresivnoj formi. U početnom stadijumu – do postavljanja konačne dijagnoze – bolesniku se daju nesteroidni preparati za smanjenje zapaljenja.

Bolest se može okarakterisati kao aktivna, kada se ni pored terapije sa prednisolom 10 mg/dan ne smanjuje intenzitet simptoma. Nakon postavljanja konačne dijagnoze – nakon prvih šest meseci – indikovano je započeti sa tkz. „baznom terapijom“, eventualno dopunjenom sa steroidnim injekcijama davanih direktno u zglob. U medicini se pod „baznom terapijom“ podrazumevaju primenu lekova za lečenje reumatoidnog artritisa sa kojima se deluje na sam uzrok bolesti, a ne leče se samo simptomi.
 

U okviru bazne terapije se sada već koriste biološki terapijski lekovi, koji su se pokazali veoma delotvornim za smanjenje intenziteta simptoma ove veoma teške bolesti. Ukoliko pacijent ne reaguje na neku baznu terapiju, potrebno je promeniti terapiju ili kombinovati više baznih terapija. Bolest najviše razara organizam tokom prve dve godine, kada je potrebno staviti naglasak na smanjenje zapaljenja i sprečavanje oštećenja zglobova.

U kasnijem stadijumu reumatoidnog artritisa je najvažnije fokusirati se na smanjenje bola, očuvanje funkcije zgloba i zaštitu od degeneracije hrshavice zgloba.

Iako za artritis još uvek nema leka, blagovremenom primenom ciljane terapije se bolest može kontrolisati i smanjiti intenzitet simptoma.

Pored terapije sa lekovima se veoma često primenjuju i operativni zahvati, koji obuhvataju operaciju lakta, ramena. Pomoću ovih zahvata se vraća funkcionalnost zglobova ili zamenjuje oštećen zglob.

Fizioterapija:

Tokom zapaljenskih perioda je veoma važno odmaranje i imobilizacija zgloba, ali samo lečenje pojedinih stadijuma zahteva fizioterapiju razlilitog tipa i intenziteta. Fizioterapija se uglavnom sastoji od vežbi primenjenih nakUprkos tome što je fizioterapija izuzetno efikasna, najvažnije pravilo je da je tokom zapaljenskih perioda strogo zabranjeno primeniti bilo kakvo vežbanje zglobova.

Nakon prestanka akutnog zapaljenja, terapija se usmerava na jačanje mišića oko zglobova, što je naročito značajno kod zglobova, koji su stalno pod velikim opterećenjem (npr. jačanje mišića zadnjice i butine, kod zgloba kuka i mišića butine kod zgloba kolena.

Kurkuma i reumatoidni artritis

Brojna istraživanja su pokazala da kurkumin kao lekoviti sastojak kurkume, smanjuje nivo hronične upale u telu i sprečava nastanak raznih bolesti i simptoma artritisa.

Zbog svojih antiupalnih svojstava, kurkuma se često koristi u prirodnim proizvodima za lečenje artritisa. Istraživanja su pokazala da osobe, koje svakodnevno konzumiraju kurkumu, osećaju manje bola u zglobovima, leđima i mišićima.

reumatoidni artritis, kurkuma, artritis, zapaljenje, bolovi u zglobovima

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".