Nazovite me
Imate pitanja? Ostavite nam ime i broj telefona i mi ćemo Vas nazvati.

Rani simptomi reumatoidnog artritisa

2016. 05. 31.

 

Reumatoidni artritis je veoma teška bolest, koja nepovoljno utiče na kvalitet života, ali ako se dijagnostifikuje na vreme, primenom odgovarajuće terapije se može usporiti njegov razvoj.

Simptomi reumatoidnog artritisa : Reumatoidni artritis karakterišu periodi akutnog zapaljenja zglobova, bolovi, nesanica i malokrvnost, koji vremenom rezultuju nedostatkom energije, brzim zamaranjem i potpunom iscrpljenošću organizma. Lekovi i analgetici samo pogoršavaju ovo stanje. Zapaljenje zglobova je jedan od najistaknutijih simptoma ove bolesti, koji se manifestuje jakim bolovima na svaki pokret tela. Bol se može pojaviti skoro kod svakog zgloba. U aktivnom stadijumu bolesti dolazi do oticanja predela oko zglobova (zbog povećane količine sinovijalne tečnosti). Nelečeni reumatoidni artritis, može dovesti do permanentnog oštećenja zglobova, hrskavice, kostiju i tetiva.

Pored karakterističnog bola, veoma se često javlja i osetljivost zglobova na dodir, kao i nadutost, što je u početnom stadijumu bolesti jedva primetan, a sa napredovanjem bolesti postaje sve primetniji. Otoci, osetljivost i bol u velikoj meri utiču na organičavanje pokretljivosti, pa vremenom pojedini pokreti postaju neizvodljivi. U ranom stadijumu bolesti se veoma često javlja i šepanje, nesiguran hod, naročito u slučaju da bolest zahvati donje ekstremitete. Zbog širenja kapilara oko zglobova, u periodima upale se javlja crvenilo kože na mestima otoka. Ovo crvenilo ne mora biti karakteristično za svaki upalni period. Jedan od takođe veoma značajnih simptoma početnog stadijuma bolesti je ukočenost zglobova, koja je najizražajnija u jutarnjim periodima. Dužina trajanja ove ukočenosti, kao i intenzitet bola govori o težini bolesti. Važno je naglasiti da se simptomi jutarnje ukočenosti mogu ublažiti primenom odgovarajuće terapije. Reumatoidni artritis najčešće zahvata zglobove šake, ručni zglob, zglobove stopala, ramena, kukove, može se pojaviti sporadično, ali može zahvatiti i sve zglobove odjednom.

►►►Isprobajte Kurkuma Kapsule i zaustavite bol u zglobovima!

reumatoidni artritis, problemi sa zglobovima, ukočenost, bolovi u mišićima, kurkuma

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".