Nazovite me
Imate pitanja? Ostavite nam ime i broj telefona i mi ćemo Vas nazvati.

Psihičko stanje žene utiče na jačinu PMS-a

2019. 12. 11.

Predmenstrualni sindrom (PMS) obično počinje 10 dana pred ciklus i traje do početka menstruacije. Ako ste razdražljivi, naduveni u predelu stomaka, nemate volju ni za šta..verovatno ste u PMS-u. Promene u mozgu koje tada nastaju zbog hormonskog disbalansa utiču na pojavu ovih simptoma, a samo od psihičke konstitucije žene zavisi koliko će biti izražen i težak.

Psihički slaba žena ima izraženiji PMS

Sve žene imaju hormonalne promene, ali ne reaguju isto na njih. Posle ovulacije smanjuje se lučenje estrogena, koji je zadužen za lepo raspoloženje i vitalnost. Takođe, luče se i manje količine serotonina, neurotransmitera koji ublažava snagu emocija i utiče na osećaj zadovoljstva. Luči se više progesterona, koji pojačava apetit i podstiče uznemirenost i osetljivost. U retkim slučajevima ove nagle hormonske promene mogu da dovedu ženu i do graničnih psihičkih stanja. Te žene nisu u stanju da racionalno vladaju svojim rečima i postupcima, pa neretko urade stvari koje, da nisu u PMS-u, ne bi uradile. Preplavljuju ih crne misli, napadi plača, agresivne su i svadljive. Nepodnošljive su i sebi i drugima. Više faktora utiče na to koliko je žena jaka, pre svega to zavisi koliko je zadovoljna sobom.

PMS međutim nije sasvim idividualna pojava i ne zavisi samo od nas, nego i od kvaliteta odnosa koje imamo s drugima. Žena koja ima stabilan brak ili vezu i redovne seksualne odnose obično ima blag PMS usled redovnog lučenja hormona sreće. Savremena žena ima puno obaveza, karijeru, decu, kuću... zato se često događa da se upravo u ovom periodu PMS-a svo potiskivano nezadovoljstvo uz to još i praćeno hormonskim disbalansom izražava kroz razdražljivost, plačljivost i depresiju.

Kod normalnog PMS-a, pomoći će fizička aktivnost, čaj, šoping, malo više čokolade ili neka romantična komedija, izbacite so i pijte čaj od kukuruzne svile, poželjan je kompleks vitamina B i magnezijum. Preporučuju se dijetetski dodaci na bazi biljaka koje ublažavaju simptome PMS-a kao što su kantarion, konopljika, limun trava ..

►►►Isprobajte Femi Balans i ublažite simptome menopauze i PMS-a!

kantarion, konopljika, pms, razdražljivost, napetost

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".