Nazovite me
Imate pitanja? Ostavite nam ime i broj telefona i mi ćemo Vas nazvati.

Prevencija osteoporoze

2016. 05. 06.

Prevencija osteoporoze

Osteoporoza: sve što je potrebno znati o ovom oboljenju

Osteoporoza se spominje još i kao „tiha zaraza“, koja zahvata više stotina miliona ljudi širom sveta.

Prema novijim statističkim podacima procenat smrtnosti od osteoporoze je skoro isti sa procentom smrtnosti od tumora dojke i ostalih ginekoloških malignih oboljenja. Zbog toga ga treba shvatiti ozbiljno i lečiti na vreme.

Osteoporoza prvenstveno zahvata ženski pol.

Očvršćava, daje potporu i štiti

Svaki od 206 kostiju koštanog sistema čoveka u zavisnosti od svog oblika, mesta i funkcije čini jednu jedinstvenu celinu. Kosti skeleta čoveka su kao samostalni organi povezani kontinuirano ili preko zglobova isprekidano.

Uloga koštanog sistema u kratkim crtama:

  1. Daje čvrstinu telu
  2. Pasivni organ za kretanje: većina kretanja se odvija tako što se pod dejstvom mišića spojenih sa kostima vrši promena položaja kostiju u odnosu jedan na drugog
  3. Štiti unutrašnje organe, koji su osetljivi na spoljašnje uticaje (npr. mozak, kičmena moždina)
  4. Predstavlja mesto za stvaranje krvi i mesto za skladištenje elemenata neophodnih za metabolizam (kalcijum, fosfor)

Na osnovu navedenih se kosti čoveka slobodno mogu okarakterisati kao živi organi, koji su osetljivi na svaki spoljašnji uticaj i koji ukoliko su zdravi obezbeđuju pokretljivost čoveka u dugoročnom periodu.

„Tiha zaraza“

Medicina često spominje osteoporozu kao „tiha zaraza“, jer u početnom stadijumu bolesti (smanjenje mase i mineralnih materija u kostima) nema nikakvu simptome. Simptomi (bol, smanjenje visine, prelom kostiju) se često pojavljuju već u poodmakloj fazi bolesti, kada se oštećenje ne može povratiti.

Osteoporoza u najvećem boju slučajeva nastaje kao rezultat poremećaja ravnoteže između procesa izgradnje i razgradnje kostiju, ali ga mogu prouzrokovati i drugi faktori:

  • Genetska predispozicija
  • Postojanje određenih bolesti (pojačan rad štitne žlezde, oboljenje bubrega, anoreksija, dijabetes, reumatoidni artritis, oboljenje pluća), koji povećavaju sklonost prema osteoporozi
  • Uzimanje pojedinih lekova (hormoni za štitnu žlezdu, antikoagulansi, lekovi za hemoterapiju, steroidi) takođe povećava rizik od nastanka osteoporoze

Dve strane vage

Koštani sistem čoveka nije samo tvrd i nepokretan spoj kostiju, nego prestavlja živo tkivo, koje se konstantno regeneriše. Sve do 25-30 godine čoveka se stvara više koštanog tkiva nego što se razgradi, što znači da čovek do 30-te godine života može da dostigne maksimalnu koštanu masu. Što je ova vrednost manja u odnosu na ukupnu težinu organizma, to će prelom kostiju zbog osteoporoze u kasnijem periodu života biti mnogo učestaliji. Nakon 30-te godine stvaranje koštane mase postaje slabije, a njegova razgradnja učestalija. Nakon 40-te godine dolazi do potpunog poremećaja ravnoteže između stvaranja i razgradnje koštane mase, jer ćelije koje učestvuju u stvaranju koštane mase više ne mogu da drže korak sa ćelijama, koje vrše razgradnju iste. Ovakav poremećaj prouzrokuje gubitak koštane mase, što je naročito izraženo kod žena u periodu menopauze, kada dolazi do poremećaja nivoa kalcijuma, prouzrokovanog hormonalnim promenama.

Kada nema povratka...

Simptomi osteoporoze najčešće nastaju iznenada, bez ikakvih naznaka i simptoma.

Za osteoporozu je karakteristična pojava jakog bola u leđima i krstima, prelom pršljenova, zglobova i kuka. Telo postaje iskrivljeno prema unapred, zbog krivljenja leđa, grudni koš upada i dolazi do smanjenja visine tela. Na žalost u velikom broju slučajeva osteoporoza postaje uočljiva u trenutku kada dođe do preloma glave butne kosti, zgloba i pršljenova i kada je bolest već u poodmakloj fazi.

Postoji i tkz. sekundarna osteoproza, koja najčešće nastaje kao rezultat neke osnovne bolesti (zapaljenska oboljenja zglobova, dijabetes, pojačani rad štitne žlezde, hematološka oboljenja, alkoholizam, štetna dejstva lekova i poremećaji apsorbcije u crevima).

Sprečimo nastanak osteoproze!

Sa primarnom prevencijom osteoproze je potrebno započeti još u detinjstvu. Ona obuhvata redovnu fizičku aktivnost čime se do 30-te godine života lakše dostiže maksimalna koštana masa. Fizička aktivnost ima veoma pozitivan uticaj na usporavanje gubitka koštane mase, jer se na ovakav način koštani sistem izlaže raznim opterećenjima i time jača struktura kostiju i mišića. Pored fizičke aktivnosti u prevenciji ima značajnu ulogu i pravilna ishrana, koja obuhvata unos hrane bogate sa kalcijumom, belančevinama i vitaminima (naročito vitaminom D).

Prevencija sekundarne osteoproze obuhvata rano prepoznavanje faktora rizika i blagovremeno započinjanje lečenja, što kod žena obuhvata primenu adekvatne terapije za lečenje hormonalnih promena u menopauzi.

Tercijalna prevencija obuhvata usporavanje samog toka bolesti, primenu odgovarajuće terapije i promenu načina života. Ova faza zapravo i nije prevencija nego saniranje simptoma i umanjenje ozbiljnijih posledica.

Lečimo je na adekvatan način!

Neizostavan deo terapije osteoproze je nadoknada kalcijuma i vitamina D. Ovakav vid terapije se ne može izvesti samo promenom načina ishrane, pa se zbog toga preporučuje primena specijalnih preparata. Najefikasniji preparati su preparati kalcijuma sa kojima se može dopuniti nedovoljan dnevni unos. Prema novijim podacima žene današnjice unose svega 655 mg, a muškarci 716 mg kalcijuma dnevno u svoj organizam.

Povećana aktivnost se takođe koristi, kao jedan vid terapije i ima izuzetno veliki značaj u smanjenju gubitka koštane mase. Redovno vežbanje u starijem životnom dobu pored toga što u velikoj meri smanjuje učestalost preloma vrata butne kosti, poboljšava i opšte raspoloženje i samim tim utiče poboljšava i kvalitet života. Opterećenje srednje jačine ne ugrožava stanje kostiju, ali pozitivno utiče na disanje i krvotok.

Redovna fizička aktivnost smanjuje bol, sprečava nastanak ili popravlja patološku modifikaciju kičmenog stuba, popravlja držanje, čini čoveka mnogo pokretljivijim i utiče povoljno i na centar za ravnotežu.

Program vežbi kod osoba obolelih od osteoporoze najčešće sastavlja fizioterapeut i prilagođava se svakoj osobi. Pored fizičke aktivnosti, za smanjenje bolova se može koristiti i elektroterapija, terapija ledom i masaža.

osteoporoza, lečenje osteoporoze, koštana masa, kalcijum


 

 

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".