Nazovite me
Imate pitanja? Ostavite nam ime i broj telefona i mi ćemo Vas nazvati.

Osteodenzitometrija

2017. 06. 21.

 

Doktori su pronašli uređaj za merenje koštane mase kojom mogu da predvide rizik od dobijanja osteoporoze, ili bolesti krhkih kostiju. Pregled osteodenzitometrija se vrši uz lokalnu anesteziju kada se igla nežno ugura u cevanicu i uz pomoć sonde se meri gustina koštane mase. Računa se koliki rizik postoji od potencijalne frakture kostiju. Čitav proces traje nekoliko sekundi i nije bolan, a ispituje se kost na cevanici jer je najdostupnija i najveća na telu.

Osteoporoza je bolest koja prouzrokuje postepeno slabljenje nekad snažnih kostiju pa one postaju osetljive na prelome. Posle 30 godine koštana masa se smanjuje od 1% godišnje pa na više. Žene posle menopauze godišnje mogu izgubiti čak i do 10% koštane gustine, zbog toga se ovaj pregled najčešće preporučuje ženama u toj životnoj dobi. Klasičnim rendgenskim snimanjem osteoporoza se otkriva tek kada je došlo do gubitka 30 - 40 procenata koštane mase. Osteodenzitometrija se koristi za dijagnozu osteoporoze i sprovodi se na odgovarajućim rendgen aparatima. 

Gustina kostiju je normalna ukoliko se igla zaustavi na 20 mikrometara (tj. 0.02 milimetra). Međutim, ukoliko prodre sve do 40 mikrometara, rizik od dobijanja osteoporoze i lake lomljivosti kostiju je veći. Do osteoporoze dolazi kada se prošire minijaturne rupe u strukturi same kosti, koja je u obliku merdevina ili saća, čime je kost sklona lakšem pucanju. Doktori su do sada krhkost kostiju utvrđivali uglavnom uz pomoć rendgenskih zraka ili uz pomoć kompjuterske tomografije, međutim, novi metod koji su pronašli doktori jedne američke firme daleko je brži. Ukoliko se uz pomoć ovog metoda pokaže da je kost krhka, pacijent bi se uputio na skener. Lekari kažu da bi ova tehnika utvrđivanja rizika od osteoporoze, u kombinaciji sa već postojećim tehnikama, mogla da dovede do lakšeg i bržeg sprečavanja razvijanja ovog oboljenja

Kao prevencija osteoporoze ističe se ishrana bogata  kalcijumom i kalijumom, brokoli, susam i banana su takođe prirodno oružje u borbi sa gubitkom koštane mase. Pored toga ishrana se može obogatiti suplementima – dodacima ishrani na bazi kalcijuma, vitamina K i vitamina D.

►►►Isprobajte Osteo MaxK2 i ojačajte kosti!

osteoporoza, kalcijum, vitamin K, vitamin D

 

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".