Nazovite me
Imate pitanja? Ostavite nam ime i broj telefona i mi ćemo Vas nazvati.

Namirnice sa protivupalnim dejstvom

2018. 02. 09.

 

Mnoge bolesti kardiovaskularnog sistema, srčane tegobe, dijabetes i neurodegenerativni poremećaji mogu nastati kao posledica hronične upale u organizmu koja duži vremenski period traje u ljudskom telu. Nezdrava ishrana može uzrokovati upalne procese u telu i zbog toga je veoma bitno obratiti pažnju i uvrstiti u ishranu namirnice bogate antiosidansima - koje će nam svojim protivupalvim dejstvom sprečiti ili ublažiti upale u organizmu.

Zbog svog protivupalnog dejstva borovnica može pomoći u borbi kod upala kao što su giht i osteoarthritis. Ovo bobičasto voće je snažan antioksidans koje poboljšava koncentraciju i obnavlja energiju. Kurkuma i cimet  pomažu kod infekcija i upala zahvaljujući svojim lekovitim svojstvima. Aktivni sastojak kurkume- kurkuminoid utiče na smanjenje upalnih procesa u telu i pomaže kod bolova u zglobovima i mišićima nastalih usled reumatskog artritisa. Kurkuma ima najsnažnije dejstvo u obliku dodatka ishrani – kao ekstrakt. Namirnice bogate C vitaminom i folnom kiselinom kao što su peršun i kelj – takođe imaju izraženo antiupalno dejstvo, smanjuju učestalost prehlade, gripa i pozitivno deluju na zdravlje srca i krvnih sudova. Jabuke, đumbir i karfiol su namirnice bogate vlaknima koje imaju jako protivupalno dejstvo i sposobnost da smanjuju nivo lošeg holesterola. Utiču na poboljšanje varenja i štite od bolesti srca. Cvekla pored svog antiupalnog dejstva predstavlja i odličan izvor gvožđa, a sirovi kakao je bogat mineralima i magnezijumom, koji pomaže u borbi protiv stresa. On sadrži visoku koncentraciju antioksidansa I polifenola koji takođe štite od srčanih oboljenja i karcinoma.

U današnje vreme i uz brzi način života, većina ljudi veoma retko ili uopšte ne  konzumira namirnice koje su bogate omega -3 masnim kiselina. Umesto toga konzumira se hrana bogata omega – 6 masnim kiselinama koje imaju suprotan efekat i izazivaju upalne procese u telu. Dobar izvor omega-3 masnih kiselina su- orašasti plodovi ( bademi, orasi, lešnjaci), koji pored toga jačaju i imunitet jer su bogati magnezijumom. U ovu grupu namirnica spadaju i riblje meso ( sardine, tunjevina, skuša). Riba je bogata proteinima i vitaminima D i B- što je poterbno za zdravlje kostiju, jer poboljšavaju apsorciju kalcijuma. Hladnoceđena ulja, devičansaka- maslinovo, laneno, ulje repice, soje, pšeničnih klica su takođe veoma bogate omega 3- masnim kiselinama. Sve ove namirnice bilo bi dobro unositi svakodnevno ili najmanje dva do tri puta nedeljno, jer nezdrava hrana može da podstakne i ubrza upalne procese koji su kasnije uzročnici mnogih ozbiljnih oboljenja.

►►►Isprobajte Kurkuma Kapsule i zaustavite bol u zglobovima!

antioksidanti, detoksikacija, kurkuma, hronične upale, zapaljenski procesi

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".