Nazovite me
Imate pitanja? Ostavite nam ime i broj telefona i mi ćemo Vas nazvati.

Menopauza - uzrok nastanka i simptomi

2019. 04. 11.

Šta je menopauza ?

Menopauza predstavlja prirodan, trajan i potpun prestanak menstruacije. Nastaje oko 50.- te godine života, kod nekih žena se javlja ranije, a kod nekih kasnije. Za razliku od menopauze, klimakterijum ( klimaks ) predstavlja čitav niz promena i simptoma koji mogu trajati godinama, a koji pripremaju telo žene za menopauzu. Taj period može biti praćen nizom neprijatnih simptoma ili prolaziti neopaženo i bez simptoma – što je ređi slučaj.

Perimenopauza predstavlja višegodišnji period kok menopauze koji je praćen neredovnim krvarenjem iz materice i vazomotorne smetnje ( valunge, noćna znojenja, nepravilan rad srca..) Prosečna žena tokom svog reproduktivnog života može imati oko 380 do 400 ciklusa. Smatra se da će ovulirati oko 400 zrelih jajnih ćelija, a da se u procesu sazrevanja  utroši oko 15-20 hiljada folikula. Nakon 40. godine života folikuka je sve manje, a broj nepravilnih menstruacijskih ciklusa se povećava. Kada se rezerva folikuka tj. jajnih ćelija potroši – žena ulazi u menopauzu. Menopauza predstavlja postepeno gašenje reprodukcijske funkcije žene. U menopauzi dolazi do drastičnog smanjenja gustine kostiju. Kosti postaju krhke, šupljikave, lakše se dešavaju prelomi i povečava se rizik od nastanka osteoporoze. Povećava se i rizik od srčanih- kardiovaskularnih oboljenja. Teže se održava željena kilaža jer fluktacija hormona izaziva da se masti gomilaju oko abdomena. Koža postaje još više neelastična usled naglog gubitka koagena, što dovodi da koža izgleda još starija.

Uzroci nastanka menopauze

Uzrok nastanka menopauze je smanjenje, odnosno potpuni prestanak lučenja ženskih polnih hormona. Najvažniji ženski hormoni koji se luče iz jajnika su estrogen i progesteron. Oni utiču na promene u ženskom telu u pubertetu ( rast grugi, širenje bokova, nakupjanje masnog tkiva..) , a zajedno sa progesteronom utiču na potpuni razvoj polnih organa, regulaciju menstrualnog ciklusa i trudnoću. Estrogen i progesteron utiču na kvalitet kože, čineći je mekom i dobro prokrvljenom. Snižavaju nivo tzv. „lošeg“ holesterola (LDL) i smanjuju rizik od nastanka kardiovaskularnih oboljenja. Sprečavaju razgradnju kostiju i nastanak osteoporoze.

Simptomi menopauze delimo u tri grupe:

Rani simptomi : neuredni menstrualni ciklusi, talasi vrućine ( valunge ), pojačano noćno znojenje, glavobolje, migrene, razdražljivost, nervoza- promene raspoloženja, emocionalna nestabilnost, pad koncentracije, slabljenje pamćenja, gubitak libida. Srednji simtomi : ( javljaju se oko pet godina nakon poslednje menstruacije ) : atrofija urogenitalnih organa, mišići gube tonus što može dovesti do inkontinencije, učestalno, bolno mokrenje, suvoća kože, proređivanje kose, krhki nokti. Kasni - hronični simptomi ( javljaju se oko 10 godina nakon menopauze )  : osteoporoza i kardiovaskularne bolesti

Ublažavanje tegoba menopauze

Pravilnim stilom života mogu se zanačajno ublažiti i otkloniti neprijatni simptomi i tegobe menopauze. Preporučuje se pravilna ishrana bogata vitaminom D, kalcijumom i proteinima, mnogo voća i povrća. Boravak u prirodi, lagano vežbanje, yoga, izbegavanje cigareta i alkohola utiču na zaštitu od kardiovaskularnih oboljenja i osteoporoze. Studije su pokazale da indeks niže telesne mase može da ublaži simptome menopauze kao što su valunge, nesanica, noćno znojenje. Priroda se pobrinula i podarila nam lekovite biljke koje pomažu u otlanjanju tegoba usled menopauze. Kantarion, limunova trava, konopljika i dodatak vitamina C na PRIRODAN način regulišu ravnotežu estrogena i progesterona, umiruju, pomažu u očuvanju dobrog raspoloženja, smanjuju umor i stres.

Izbegavajte sintetičke lekove kada su Vam prirodni preparati na dohvat ruke!

Važno je shvatiti da menopauza nije bolest i da žena i u svom zrelom dobu može živeti kvalitetan život i uživati u životu!

►►►Isprobajte Femi Balans i ublažite simptome menopauze i PMS-a!

menopauza, femi balans, estrogen, progesteron, kantarion, konopljika

 

 

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".