|

Masna jetra – saveti za ishranu

Kada se dijagnostifikuje oboljenje jetre “ masna jetra “ – savetuje se postepeno menjanje režima ishrane i uvođenje namirnica koje pozitivno deluju na rad jetre. To su namirnice koje podstiču proces detoksikacije i namirnice bogate antioksidansima koje štite jetru tokom detoksikacije.

Namirnice s blagotvornim dejstvom na zdravlje jetre su :
Artičoka je povrće koja spada u porodicu glavočika, a njena lekovita svojstva poznata su već vekovima. Smatra se da blagotvorno delovanje artičoke na organizam potiče od gorkih materija u lišću i korenu, koje imaju posebnu aromu i podstiču brži protok žuči. Ona predtavlja pravu riznicu vitamina, minerala i fitohemikalija. Jabuke imaju visok nivo pektina i druge hemijske supstance koje podstiču pravilan rad jetre i čišćenje organizma. Špargla je dobar prirodni diuretik i pomaže stvaranje urina , kroz koji se telo prirodno čisti od toksina.

Žitarice mogu znatno da olakšaju posao koji jetra obavlja. Obične žitarice – pšenice, sadrže gluten koji je težak za varenje i neki ljudi su alergični na njega, pa se preporučuju kinoa, heljda i proso kao zamena. Avokado je sjajan izvor hranljivih materija, a glutation pomaže jetri da izvuče toksine.

Cvekla i šargarepa su još jedan sjajan izvor glutationa. Bogate su flavonoidima i beta karotenom, koji potpomažu zdravo funkcionisanje jetre. Prokelj je bogat izvor sumpora i antioksidanta glukosinolata. Ove supstance podstiču jetru da proizvodi enzime koji sprečavaju oštećenja koja izazivaju toksini. Kupus olakšava proizvodnju bitnih supstanci koje podstiču stvaranje enzima za detoksikaciju.

Citrusi – limun i limeta, sadrže puno vitamina C koji podstiče rad jetre i pretvara toksine u supstance koje se lakše rastvore u vodi. Kupusasto povrće – brokoli i karfiol sadrži glukosinolat, antioksidans koji promoviše produkciju enzima za eliminaciju toksina.

Koren maslačka je sjajan za pravljenje čaja koji pomaže jetri da razgradi masti. Potpomaže proizvodnju amino kiselina, koje su bitne za proces detoksikacije. Beli luk je sjajan izvor sumpora, alicina i selena, koji rade na čišćenju jetre od toksina.

Grejpfrut je odličan izvor vitamina C, glutationa i antioksidanasa, koji zajedno podstiču proizvodnju enzima koji oslobađaju organizam od toksina, uključujući i one kancerogene.

Zeleni čaj sadrži specifičnu vrstu antioksidanasa, katehine, koji su poznati po tome da obezbeđuju zdravlje jetre. Lisnato zeleno povrće sadrži hlorofil koji ima sposobnost da apsorbuje toksine iz organizma.

Maslinovo ulje i druga hladno ceđena prirodna ulja npr. konoplje ili lana, potpomažu zdravlje jetre i pomažu u produkciji baze koja apsorbuje toksine. Spanać je još jedan sjajan izvor glutationa.

Paradajz takođe, ali on sadrži i likopren koji štiti telo od nekih vrsta kancera.

Kurkuma je začin koji daje sjajan ukus jelima, ali isto tako podstiče proizvodnju enzima za detoksikaciju.

Orasi sadrže velike količine omega 3 masnih kiselina, glutationa i amino kiselina, što doprinosti čišćenju jetre i izbacivanju viška amonijaka iz organizma.

►►► Isprobajte Liver Protect sa sikavicom i artičokom za REGENERACIJU i ČIŠĆENJE jetre!

Slične postove na blogu