Nazovite me
Imate pitanja? Ostavite nam ime i broj telefona i mi ćemo Vas nazvati.

Kurkuma smanjuje upalne procese

2022. 04. 07.

 

Inflamacija (lat.inflammatio: upala, zapaljenje) je način na koji se organizam bori protiv raznih patogena i drugih štetnih činioca u organizmu i zbog toga je važna. Poslednjih decenija zbog užurbanog načina života ljudsko društvo živi na način koji uzrokuje konstantan nivo male inflamacije u telu. Naučnici smatraju da hronično nizak nivo inflamacije ima veliku ulogu u skoro svakoj hroničnoj bolesti (srčana oboljenja, metabolički poremećaji, upale zglobova, Alchajmer..) To je razlog da se danas u većoj meri traže proizvodi koji će efikasno pomoći organizmu da se izbori sa problemom inflamacije. Kurkumin može da smanji inflamaciju u telu putem više različitih mehanizama. Na molekularnom nivou Kurkumin blokira NF-kB molekul koji je povezan sa stvaranjem inflamacije u organizmu. U stanju je da ublaži inflamatorne reakcije koje nastaju tokom dijabetesa i metaboličkog sindroma. U predijabetičkoj populaciji tokom devet meseci redovne suplementacije pokazao je mogućnost da čuva funkciju pankreasa i poboljšava insulinsku osetljivost.

Zašto je kurkuma dobra za smanjenje bola u mišićima? Kurkuma je poznata kao jedan od najefikasnijih antioksidanasa. Antioksidanti štite naš organizam od štetnih slobodnih radikala (oksidanata) koji su odgovorni za procese starenja u organizmu. Ako se nagomilaju u telu, dovode do raznih poremećaja i oboljenja. Kurkuma efikasno neutrališe slobodne radikale i zbog toga ima pozitivno dejstvo na zdravlje. Njen aktivni sastojak pospešuje aktivnost antioksidativnih enzima u našem telu i tako dvostruko deluje na borbu protiv slobodnih radikala. Nekoliko studija je pokazalo da se uz kurkumu može smanjiti uticaj pesticida i teških metala iz hrane pogotovo ako se u ishrani ne koristi organska i neprskana hrana.Jedna studija je pokazala da kurkumin smanjuje upalu mišića i zglobova i ubrzava njihov oporavak. Naučnici su ispitanike koji boluju od reumatoidnog artritisa podelili u dve grupe. Jedna grupa je uzimala placebo, a druga kurkumin. Nakon toga je magnetnom rezonancom meren nivo slobodnih radikala koji izazivaju bolove u mišićima i upalu zglobova.
Ustanovljeno je da su učesnici koji su uzimali suplement kurkumina, osećali manje bolova i njihovi mišići su se oporavljali brže u odnosu na one koji su uzimali placebo. Primećeno je da je 500 mg ovog lekovitog sastojka po nekim parametrima bilo efikasnije od protivupalnog sintetičkog leka diklofenaka. Nekoliko studija je potvrdilo da ovaj začin može olakšati bolove izazvane ženskim ciklusom.

Benefiti kurkume za imuni sistem - Aktivni sastojak kurkume se pokazao kao dobar imunostimulant. U organizmu se ovaj efekat ispoljava kroz različita dejstva na molekularnom nivou. Kao prilodni lek koristi se protiv gripa, virusa i prehlada. Ima izrazita antibakterijska, antiflamatorna i antivirusna svojstva. Eterična ulja kurkume efikasna su za poremećaje disajnih puteva, uklanjanje šlajma, ublažavanje kašlja i kontroli astme. U kurkumi se nalaze vitamini, minerali, masti, proteini, ugljene hidrati i stotine bioaktivnih molekula ( askorbinska kiselina, beta karoten, betasitosterol..) Samo priroda može stvoriti tako savršenu harmoniju svih komponenti u kurkumi, a na nama je da iskoristimo sve blagodeti koje nam kurkuma pruža!

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".