Nazovite me
Imate pitanja? Ostavite nam ime i broj telefona i mi ćemo Vas nazvati.

Kurkuma - zaista moćna namirnica

2020. 07. 01.

Prema podacima američkih Nacionalnih zdravstvenih instituta, postoji više od 15.000 naučnih radova o KURKUMINU - aktivnom sastojku u kurkumi, a broj novih studija nedeljno se povećava.

"Kurkuma se zaista shvata kao namirnica koja leči sve, u kontekstu u kojem je do sada ispitivana i prema rezultatima koji kažu da je zaista moćna", kaže dr Kreg Hop, direktor Odeljenja za vanredna istraživanja na Nacionalnim zdravstvenim institutima.

Obim naučnih publikacija u vezi sa kurkumom, naročito njenim glavnim sastojkom kurkuminom, je već toliko narastao da ga je postalo veoma teško sagledati. Kada se saznanja i iskustva, poznata već stotinama ili hiljadama godina u tradicionalnoj istočnjačkoj medicini, dokažu i naučnim studijama, korištenje prirodnih preparata dobija jednu novu, pouzdaniju dimenziju. Upravo zahvaljujući kombinaciji rezultata naučnih studija i saznanja iz tzv. tradicionalne medicine, mnogi prirodni preparati i suplementi su našli svoje mjesto na policama apoteka.

Ne postoji ni jedan drugi, prirodni sastojak na svetu koji je efikasniji za smanjenje upala u telu od KURKUME.

Uzevši u obzir da su najdominantnija dejstva kurkume antioksidativno (neutrališe slobodne radikale) i protivupalno, nije iznenađujuće da ova biljka ima tako izražen zdravstveni potencijal.

Njegove antiupalne sposobnosti su neverovatno moćne. Molekule u kurkumi koje izazivaju ovaj protivupalni efekat nazivaju se kurkumin.

Protivupalno dejstvo kurkume

Akutne tj.kratkotrajne upale su bitan mehanizam za održavanje zdravlja. One pomažu telu da otkloni raznorazne štete u organizmu i štite ga i od patogenih mikroorganizama. Međutim ako se one pretvore u hronične (dugoročne) upale, u tom slučaju mogu ozbiljno naštetiti ljudskom organizmu. Hronične upale mogu uzrokovati oboljenja poput reumatoidnog artritisa, metaboličkog sindroma, tumora, Alchajmera i oboljenja krvnih sudova. Jedan od parametara koji ukazuje na hronične upalne procese u telu je C-reaktivni protein (CRP). Njegova visoka vrednost takođe može ukazati na pojavu kradiovaskularnih oboljenja i arterioskleroze. U studiji iz 2014. godine kod pacijenata koji su duže od 4 nedelje uzimali kurkumin utvrđena je snižena CRP vrijednost. Takođe, jedna studija iz 2015. godine potvrđuje protivupalno i antioksidativno dejstvo kurkumina. 117 učesnika studije obolelih od metaboličkog sindroma su tokom 8 nedelja dnevno uzimali 1000 mg kurkumina plus 10 mg piperina. Već nakon testne faze su poboljšane vrednosti od 3 merena antiupalna odnosno antioksidativna markera, CRP, Malondialdehid i SOD.               Antioksidativno dejstvo kurkume:                                                                                                                                                                    Oksidativne štete u organizmu nastaju delovanjem slobodnih radikala. Radi se o veoma nestabilnim, reaktivnim i destruktivnim molekulima koji reaguju sa organskim supstancama poput masnih kiselina, proteina, DNK, pri čemu ih mogu oštetiti, prouzrokovati oboljenja i ubrzati procese starenja. Antioksidansi su supstance koje uništavaju i neutrališu slobodne radikale i time štite naš organizam.

Kurkumin je jak antioksidans, koji pospešuje i telesne antioksidativne mehanizme i na taj način i indirektno deluje na neutralisanje slobodnih radikala.

Istraživanje iz 2018. godine pokazalo je da kurkumin ima pozitivno dejstvo na sprečavanje i ublažavanje procesa koji dovode do Alchajmerove bolesti. Takođe, prema jednoj kineskoj detaljnoj studiji, KURKUMIN bi bilo preporučljivo primenjivati kao prevenciju Alchajmerovoj bolesti jer veliki broj evidentiranih rezultata potvrđuje njeno preventivno dejstvo kod ovog oboljenja.

Kurkuma kao začin ili dodatak ishrani - šta odabrati?

Količina unesenog kurkumina je ključna za lekovito dejstvo i učinak kurkume na organizam. Prosečan udeo kurkumina u kurkumi u prahu (začinu) iznosi 2-3%. To znači da jedna kašičica (oko 2g) sadrži 40-60 mg kurkumina. Nasuprot tome većina dodataka ishrani sadrži ekstakt kurkumina farmaceutske čistoće ( 400-500 mg po jednoj dozi) i ima mnogo efikasnije delovanje delovanje na oboljenja u organizmu. Kurkuma se teže može apsorbovati u organizmu i prednost dijetetskih  dodataka je što u njima ima dodatih elemenata (npr. vitanim E ) koji taj proces ubrzavaju.

►►►Isprobajte Kurkuma Kapsule i zaustavite bol u zglobovima!

zglobovi, reumatizam, bolovi u mišićima, kurkumin

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".