Nazovite me
Imate pitanja? Ostavite nam ime i broj telefona i mi ćemo Vas nazvati.

Kari učestvuje u „ozdravljenju“ mozga

2016. 05. 31.

 

Kurkuma predstavlja jedan od glavnih sastojaka poznatog začina kari. U kurkumi se nalazi ar-turmeronu tkz. aromatični tumeron, koji predstavlja jedan od njegovih glavnih hemijskih jedinjenja, a koji svoje dejstvo ispoljava tako što vrši regeneraciju ćelija u mozgu. Istraživanjima u Nemačkoj je utvrđeno da zbog svog pozitivnog dejstva na mozak, ar-tumeron u budućnosti može doprineti ubrzavanju stvaranja lekova protiv stroke-a i Alchajmerove bolesti. Do ovog saznanja se došlo tokom jednog eksperimenta, koji je podrazumevao ubrizgavanje ar-tumerona u pacove. Dejstvo jedinjenja se pratilo redovnim skeniranje njihovog mozga, pri čemu je utvrđeno da su nervne ćelije pacova postale mnogo aktivnije, što je uticalo pozitivno na rast i razvoj ovih ćelija. Kao nastavak eksperimenta, matične ćelije pacova su stavljani u rastvor ar-tumerona različite jačine (što je koncentracija rastvora bio veći, to je rast matičnih ćelija bio intenzivniji, čak su se iz njih razvile ćelije, koje su stimulisale regeneraciju mozga). Nažalost, uticaj ovog jedinjenja na regeneracionu sposobnost ćelija u mozga nije bila dovoljno jaka za potpunu regeneraciju ćelija u mozgu razvijenijih živih bića, poput čoveka, ali je bio veoma delotvoran kod manjih životinja i raznih vrsta riba.

Uprkos ovim istraživanjima, još uvek se nije moglo tačno odrediti u kolikoj meri ar-tumeron utiče na regeneraciju mozga i da li se na ovakav način može poboljšati stanje osoba obolelih od Alchajmerove bolesti. U cilju utvrđivanja tačnog dejstva jedinjenja na čoveka, vrši se testiranje njegovog dejstva na samoj bolesti. Pored ar-tumerona u kurkumi se nalazi i kurkumin, koji je mnogo poznatiji po svom anitupalnom dejstvu i pozitivnom dejstvu na ćelije raka.

►►►Isprobajte Kurkuma Kapsule i zaustavite bol u zglobovima!

Alchajmer, kurkuma pozitivno dejstvo, antikancerogeno dejstvo

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".