Nazovite me
Imate pitanja? Ostavite nam ime i broj telefona i mi ćemo Vas nazvati.

Interesantne činjenice o jetri

2018. 05. 24.

 

Jetra je naš veoma bitan, a uz to i veoma interesantan organ. Ona obavlja više od 300 različitih funkcija u našem telu i jedino naš mozak radi više od tog broja. A to je samo jedna od neverovatnih činjenica o jetri..

Jerta prosečnod odraslog čoveka teška je 1,2-1,5 kilograma i nalazi se u gornjem desnom uglu naše utrobe. Onaje jedini organ koji ima sposobnost regeneracije- ako se odstrani delić jetre, on ponovo naraste. Zvuči gotovo neverovatno, ali, čak i kada od nje ostane ¼- i tada je sposobna da obavlja svoju funkciju i povrati izgubljene delove.

Osnovna funkcija jetre je čišćenje-detoksikacija organizma, pospešivanje rada sistema za varenje i u njoj se nalaze zalihe glukoze. Oštećenje jetre može dovesti do ozbiljnih oboljenja sa teškim posledicama po život. Neki od simptoma oštećene jetre su hroničan umor duži vremenski period kao i opšte propadanje organizma bez vidljivog razloga.. U očuvanju jetre veliku ulogu ima ishrana, jer sve što unesemo u organizam preko jetre dospeva dalje putem krvi u sve ostale organe. Jetra je takođe zadužena za raspodelu hranjivih materija u organizmu. Jetra je zadužena za eliminaciju štetnih materija iz krvotoka i njihovom daljem izbacivanju putem mokraće iz organizma. Kada ne bismo imali jetru toksini-otrovi kao npr. alkohol bi nam zauvek ostali u telu i na taj način još više ugrozili naše zdravstveno stanje.

Uz pomoć K-vitamina jetra stvara određenu vrstu belančevina koje utiču na zgrušavanje krvi. Zahvaljujući tome, kada se slučajno posečemo- nećemo iskrvariti. Proces razgradnje masnoće koje unosimo u organizam putem hrane i njihovo pretvaranje u energetske materije se takođe odvija u jetri. Jetra utiče na stvaranje žući, koja utiče na razgradnju masti i njihovu absorbciju. Jetra oslobođa vrstu hormona koja šalje signale telu da li mu je odeđena vrsta hrane potrebna. Jedan od tih hormona npr. utiče na želju za slatkišima i ako ne funcioniše pravilno dovodi do hronične potrebe organizma za slatkišima, a to može dovesti do rizika od prekomerne težine i dijabetesa.

►►► Isprobajte Liver Protect za REGENERACIJU i ČIŠĆENJE jetre!

jetra, detoksikacija, čišćenje jetre, čišćenje krvi, regeneracija

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".