Nazovite me
Imate pitanja? Ostavite nam ime i broj telefona i mi ćemo Vas nazvati.

Imunitet u zrelim godinama

2020. 09. 30.

Zdrav organizam je u stanju da se izbori sa virusima, ali kako čovek stari, njegov imunitet je sve slabiji. Ishrana ima ogroman značaj u imunološkoj funkciji. Oko 95% svih infekcija aktivira se na površini sluzokože očiju, usne šupljine, a posebno nozdrva. Ove površine su zaštićene imunoglobulinom A koji predstavlja imunološku barijeru i sprečava ulazak virusa u organizam. Fizička aktivnost i vežbanje mogu znatno ojačati ovu zaštitu. Pošto je starijim ljudima teže da se bave povećanom fizičkom aktivnošću potreno je obratiti pažnju na unos određenih hranjivih materija koje obezbeđuju potrebnu zaštitu.

Neke od namirnica koje jačaju imunitet su :

Jestive gljive- sadrže dagocene hranjive materije koje podižu imunitet i doprinose u borbi protiv bolesti. Još bolje dejstvo ispoljavaju u kombinaciji sa zelenim povrćem i lukom.

Krstašice- beli i crveni kupus, raštan, karfiol, brokoli,repa, rotkvica,ren, zelene salata, rukola.. Ove namirnice sadrže elemente sumpora koji dokazano deluje na jačanje imunog sistema. Najbolje je jesti ih sirove.

Porodica lukova- beli, crni, praziluk.. oni sadrže organosumporna jedinjenja koja imaju protivupalno dejstvo,blokiraju infekcije i poboljšavaju imunitet. Najbolje je jesti ih sirove.

Kurkuma i đumbir- poseduju antivirusna i antibakterijska dejstva. Mogu se koristiti u vidu začina ili kao dijtetski dodaci.

Namirnice koje treba izbegavati:

beli hleb, testenine, slatkiši, gazirana pića, alkohol, pržene hrana.. pošto su to namirnice bogate kalorija a veoma siromašne hranjivim materijama!

 ►►►Isprobajte Immuno Senior za jačanje imuniteta! 

kurkuma, imunitet, jačanje imuniteta, imunološki sistem

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".