Nazovite me
Imate pitanja? Ostavite nam ime i broj telefona i mi ćemo Vas nazvati.

Građani iz neznanja kupuju nelegalne lekove i suplemente

2023. 04. 05.

 

Društvene mreže i sajtovi napravili su veliku pometnju, te građani iz neznanja kupuju nelegalne lekove i suplemente.

U Srbiji je identifikovano preko 6.700 oglasa za nelegalnu prodaju dijetetskih suplemenata, koji nisu registrovani u bazi podataka Ministarstva zdravlja.

 

Igor Špadijer iz Grupacije uvoznika i distributera dijetetskih suplemenata za RTS kaže da u odnosu na 2019. godinu imamo drastičan pad prodaje tih suplemenata na crnom tržištu. Špadijer, naime, objašnjava da su 2019. godine počeli sa edukacijom građana, koji na internetu i društvenim mrežama nisu znali da prepoznaju crno tržište, ističući da je i to razlog zbog kojeg je došlo do "istorijskog pada".

 "Proizvodili su u regionu, ali i u drugim zemljama. Putem crnog tržišta dolazili su do nas i distribuirali se preko društvenih mreža. Pitanje je šta je u takvim lekovima – u kakvim uslovima su pravljeni i koje su sirovine korišćene", objašnjava Špadijer.

 Naglašava da su u lažnim suplementima stučnjaci pronalazili i otrove za pacove, ostatke cementa, pesticide i druge kontaminirane sastojke.

 Na pitanje šta navodi građane da kupuju lekove na crnom tržištu, Špadijer objašnjava da se u praksi pokazalo da su često u zabludi, da ne razlikuju legalnu od nelegalne prodaje, kao i da su društvene mreže i sajtovi napravili veliku pometnju.

 "Dijetetske suplemente kontroliše sanitarni inspektor, dok crno tržište MUP i Uprava carina u koordinaciji", zaključuje Špadijer.

Izvor: Vesti Vojvodina- Novosadski informativni portal- 021.rs ( 05.04.2023.)

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".