Nazovite me
Imate pitanja? Ostavite nam ime i broj telefona i mi ćemo Vas nazvati.

Fibroza jetre

2020. 12. 11.

Šta je fibroza jetre?

Fibroza je proces pretvaranja zdravih tkiva organa u ožiljke i na taj način ometa njihovo normalno funkcionisanje. Fibroza može da se javi i na jetri. Nakon oštećenja tkiva ili razvoja jakog upalnog procesa, ćelije jetre pokušavaju da samostalno stimulišu regeneraciju. Tokom lečenja, vrši se deponovanje suvišnih proteina unutar organa. Jetra postaje preopterećena, stvaraju se trajni ožiljci i nastupa fibroza. Stepen oštećenja organa se određuje putem uzimanja uzorka tkiva jetre ili biopsije. Najnapredniji oblik fibroze je poznat kao ciroza i on se javlja nakon 10-20 godina od stvaranja prvih ožiljaka.


Uzroci nastanka fibroze jetre?

Do formiranja ožiljka na organu kao što je jetra dolazi usled veoma jake upale, oštećenja tkiva ili usled oboljenja – virusnog hepatitisa B i C, kod alkoholne ili nealkoholne masne jetre. Autoimune bolesti i poremećaj protoka krvi takođe mogu biti među okidačima. Osim velike koncentracije proteina i višak gvožđa pokreće stvaranje trajnih oštećenja na jetri. Pojedini lekovi kao neželjeno dejstvo uzrokuju ožiljke na jetri, pogotovo oni koji se koriste za tretiranje tuberkuloze i kortikosteroidi.

Simptomi pacijenata sa fibrozom?

Na samom početku razvoja bolesti, čitavo stanje je neretko asimptomatsko, što znači da se pacijent oseća dobro i ne primećuje ništa što bi moglo da ga navede da posumnja na postojanje ožiljaka na jetri. Dalje napredovanje praćeno je znacima poput malaksalosti, gubitka apetita i često prisutnog osećaja mučnineKoža i beonjače dobijaju žutu nijansu, a tečnost počinje da se taloži u predelu nogu i abdomena. Površina kože postaje veoma iritirana i svrbi, a rane teško zarastaju. Urin postaje tamniji. Osoba sa fibrozom može imati problem sa koncentracijom i pamćenjem.

Prirodni lekovi

Kurkuma uspešno štiti jetru od stvaranja novih ožiljaka i podstiče njen rad, ublažava upalne procese i jača imunološki sistem

Sikavica ublažava promene na jetri i utiče na njenu detoksikaciju zbog prisustva komponente koja se zove silimarin zbog prisustva komponente koja se zove silimarin

        ►►► Isprobajte Liver Protect za REGENERACIJU i ČIŠĆENJE jetre

Beli luk   posebno preporučuju osobama koje pate od fibroze nastale usled nekog od oblika virusnog hepatitisa. Pomaže pri čišćenju krvotoka od toksina i time rasterećuju bolesnu jetru.

Ulje semena divlje šargarepe preporučuje obolelima od fibroze, ali i ciroze. Bogato je beta-karotenom i vitaminima E i A i štiti zdrava tkiva jetre od trajnih oštećenja. Raznovrsna ishrana puna nutritijenata, sveže voće i povrće, namirnice pune lako svarljivih vlakana i riba bogata omega-3 masnim kiselinama treba da budu obavezan deo jelovnika svakog pacijenta sa fibrozom jetre.

>>>>>KUPITE KURKUMA KAPSULE ODMAH!!!<<<<<
Kliknite tu za kupovinu!


 

 

silimarin,sikavica, jetra, fibroza jetre

 

 

 

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".