Nazovite me
Imate pitanja? Ostavite nam ime i broj telefona i mi ćemo Vas nazvati.

Enzimi jetre

2019. 03. 27.

 

Jetra je veoma važan organ ljudskog tela i ima ključnu ulogu u metabolizmu, varenju, detoksikaciji i eliminisanju štetnih toksina iz tela. Za dijagnostikovanje oštećenja jetre i uspostavljanje adekvatne terapije koriste se laboratorijske analize i testovi. Merenje aktivnosti enzima jetre i njihov disbalans može ukazati na različita oboljenja jetre. Bolesti jetre manifestuju se povišenim aktivnostima ALT, odnosno najčešći su uzrok povišenih vrednosti AST. Najčešće je aktivnost ALT viša nego AST ( izuzetat je kod alkoholnog hepatitisa, ciroze jetre ).

AST ( Aspartat transaminaza ) je enzim koji je prisutan  skeletnim mišićima, bubrezima, srcu i jetri. Ovaj enzim prisutan je i u pankreasu, plućima, eritrocitima i slezini.

ALT ( Alanin transaminaza ) je enzim koji je u manjim količinama zastupljen u srcu i mišićima, a najviše ga ima u jetri i bubrezima.

U krvi su ova dva enzima normalno prisutna u relativno niskim koncentracijama. Kada se ćelije jetre ( hepatociti) povrede – enzimi se oslobađaju u krv što dovodi do porasta njihove aktivnosti. Najčešće se vrednosti AST i ALT određuju istovremeno kada se otkriva oštećenje hepatocita. Aktivnost ALT ostaje duže povišena od aktivnosti AST.

GGT ( Gama glutamil transpeptidaza ) – povišene vrednosti ovog enzima ukazuju na značajno oštećenje jetre i najčešće se javlja kod alkoholičara. Može biti znak insuficijencije jetre tzv. GILBERTOVOG SINDROMA – te fiziološke Hiperbilirubinemije

Povišene aktivnosti ovih enzima mogu ukazati na oštećenja jetre : virusni hepatitis, žutica, alkoholni hepatitis, cirozu jetre, toksični hepatitis, nealkoholnu masnu jetru, karcinom jetre. Snižene vrednosti ovih enzima nemaju dijagnostički značaj. Pored ovih enzima u dijagnostici bolesti jetre proverava se i nivo bilirubina. Merenjem koncentracije bilirubina u serumu ispituje se sposobnost jetre da eksretuje ( izbaci) štetne materije putem žuči ili urina. Povećana koncentracija konjugovanog bilirubina u serumu ukazuje na bolest jetre.

Referentne vrednosti:

ALT – normalna - Muškarci : 12-14 U/L                Žene : 10-36 U/L

AST – normalna – Muškarci : 11-38 U/L               Žene : 8-30 U/L                   

GGT – normalna – Muškarci : 11-55 U/L              Žene : 9-35 U/L                               

BILIRUBIN Ukupni – normalna 5,1-17 mcmol/L

ALBUMINI – normalna 40,6 – 51,4 g/L

Referntne vrednosti se razlikuju zavisno od životne dobi. U najvećem broju slučajeva, poremećaj rada jetre se otkriva rutinskim pregledima, jer jetra ne boli. Veoma mali broj obolelih ima opšte simptome kao što su malaksalost, opšta slabost i bolovi ispod desnog rebarnog luka. U Srbiji su najčešća virusna oboljenja uzrokovana hepatitisom B i C, a zastupljena su i oštećenja izazvana preteranim konzumiranjem alkohola i upotrebom previše lekova.

►►► Isprobajte Liver Protect za REGENERACIJU i ČIŠĆENJE jetre!

ast, alt, ggt, enzimi jetre, bilirubin, albumini

 

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".