Nazovite me
Imate pitanja? Ostavite nam ime i broj telefona i mi ćemo Vas nazvati.

Da li znate šta je " Kalcijum paradoks" ?

2018. 02. 14.

 

Sve donedavno se smatralo da je za lečenje osteoporoze dovoljno koristiti uz terapiju preparate kalcijuma kao i vitamin D3 , jer on pomaže resorpciju kalcijuma. Najnovija istaživanja pokazuju sasvim suprotne rezultate. Posle ulaska u krv, kalcijum cirkulacijom dospeva do kostiju, a da bi mu one otvorile „vrata” neophodan je i vitamin K2. U odsustvu vitamina K2, kalcijum se neće ugraditi u kosti u potrebnoj količini, ma koliko ga uzimali. Ova pojava naziva se „kalcijum paradoks”, a posledica su krti krvni sudovi skloni prskanju i porozne kosti podložne prelomima. Stručnjake ovo uopšte ne iznenađuje, jer kliničke studije godinama unazad ukazuju da se optimalno delovanje kalcijuma na kosti ne postiže čak ni ako se ovaj mineral unosi u dovoljnim količinama. Apsorpcija unetog kalcijuma se znatno povećava uzimanjem D3 vitamina, ali se ne pojačava  njegovo iskorišćenje.

Kalcijum koji se nije ugradio u kosti taloži se najviše u arterijama gde stvara kalcifikovane naslage. Krvni sudovi srca zbog toga takođe postaju krti i gube elastičnost, vremenom propadaju, i nastaje opasnost za pojavu kardiovaskularnih oboljenja i infarkta miokarda. Taloženjem kalcijuma, meka tkiva i hrskavice okoštavaju, a u bubrezima i dojkama dolazi do oštećenja tkiva, starenja i propadanja ćelija. Inače, vitamin K, koji se naziva i antihemoragični vitamin i faktor dugovečnosti, postoji u dva oblika. Prvi je K1 koji utiče na zgrušavanje krvi. Naš organizam nije sposoban da proizvede vitamin K1 ni u jednom obliku.  Namirnice kao što su kupus, karfiol, prokelj, spanać, kopriva, paradajz, grašak, soja, šargarepa, krompir, džigerica, biljna ulja, riblje ulje, mleko, sir, žumance – mogu da obezbede unos ovog vitamina. Posledica nedostatka vitamina K1 je pad protrombina u krvi, čime nastaje poremećaj zgrušavanja krvi i krvavljenje. Drugi je K2 koji je važan za metabolizam kalcijuma.

Na koji način vitamin K2 održava čvrstinu kostiju i štiti krvne sudove?

Kao jedan od ključnih činilaca u koštanom metabolizmu vitamin K2 ima sposobnost da aktivira osteokalcin, protein koji transportuje kalcijum i ugrađuje ga u kosti. K2 vitamin podstiče i matriks-gla protein koji kao sunđer upija višak kalcijuma u cirkulaciji i eliminiše ga iz organizma. U tom,vezanom obliku, kalcijum se ne taloži u bubrezima. Ako ovi proteini nisu „potpomognuti” vitaminom K, oni neće vezati i prenositi kalcijum.

Dnevne potrebe za vitaminom K2 iznose 45 mikrograma. Najveći proizvođači K2 vitamina su neki sojevi ešerihije koli koji prirodno borave u našim crevima. Ove bakterije mogu da ga proizvedu u količini dovoljnoj i za mesec dana. Pa ipak, u mnogim slučajevima osteoporoze otkriven je njegov deficit. Kako je to moguće kada već imamo sopstvenog „proizvođača” K2? Razlog može da bude uzimanje antibiotika, nesteroidnih antiinflamatornih lekova (salicilati i drugi), ili ishrana namirnicama koje prirodno sadrže velike količine salicilata. Pojedine bolesti – kolitis, infekcija kandidom, Kronova bolest, blaži i teži oblici celijakije – mogu takođe da izazovu deficit ili poremećaj metabolizma kalcijuma.

Kontrola koštane gustine deksadenzitometrom se preporučuje svim ženama koje uđu u menopauzu jednom u dve godine, a one koje su na terapiji jednom godišnje. Tradicionalna japanska hrana Hatto, dobijena fermenatcijom soje, sadrži najveće količine vitamina K2. Njihove kliničke studije dokazale su da su ljudi koji konzumiraju ovu hranu izloženi manjem riziku od nastanka preloma. Takođe, povećava koncentraciju vitamina K2 u krvi, popravlja koštani status i nalaz na arterijama. S obzirom na to da Hatto hrana nije prisutna u ishrani zapadne civilizacije, preporučuje se unos prirodnog vitamina K2 u obliku preparata koji ga sadrže.

►►►Isprobajte Osteo MaxK2 i ojačajte kosti!

kalcijum, vitamin K2, kalcifikacija, koštana gustina, vitamin D3

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".