Nazovite me
Imate pitanja? Ostavite nam ime i broj telefona i mi ćemo Vas nazvati.

Četiri veoma efikasna začinska bilja za smanjenje bola

2016. 05. 31.

U zavisnosti od praga tolerancije na bol, svaki pojedinac reaguje drugačije na pojavu bola. Iako danas već postoji široki spektar lekova za ublažavanje bolnih stanja, zbog njihovih neželjenih dejstava sve se češće primenjuju preparati na bazi raznih prirodnih komponenti.

U nastavku sledi opis najučinkovitijih prirodnih materija za smanjenje bola:

 

Kurkuma

Za šta se koristi:  bolovi u želucu, IBS, depresija

Kako ispoljava svoje dejstvo: Kurkuma je prvenstveno poznata kao jedan od najznačajnijih sastojaka začina karija i zaslužna je za njegovu izrazitu žutu boju. Aktivna supstanca kurkume je kurkumin, koji ima veoma snažno antiupalno dejstvo. Prema skorijim istraživanjima je dokazano da ima skoro isto jako analgetičko dejstvo kao i ibuprofen, sa tom razlikom da kurkumin izaziva manje stomačnih problema. Sposoban je da smanji IBS simptome za čak 50%, ublažava zapaljenske procese želuca, kao i kontrakcije želudačnih mišića, takođe deluje i na ublažavanje simptoma depresije, a mnogo je efikasniji od placebo preparata.

Kako se koristi:

  • u ishrani: pola kašičice kurkume u hranu svakog dana
  • u vidu kapsula: uzima se 3x1 kapsula od 400-600mg svakog dana (u cilju efikasnijeg dejstva treba ga kombinovati sa mastima i belim biberom).

Pažnja! Dijabetičari treba da obrate pažnju na upotrebu kurkume, jer u kombinaciji sa lekovima za dijabetes prouzrokuje hipoglikemiju.

 

Crni biber

Za šta se koristi: artritis, bolovi u želucu, problemi sa varenjem

Kako ispoljava svoje dejstvo: U tradicionalnoj medicini se crni biber koristi od davnina, jer se u njemu nalazi veliki broj sastojaka, koji imaju jako antiupalno dejstvo. Jedan od tih sastojaka je i piperin o kome je 2013 godine dokazano da je veoma delotvoran u terapiji artritisa.

Kako se koristi:

  • u ishrani: u obliku svežeg mlevenog bibera
  • u vidu kapsula: uzima se kapsula od 10mg

Pažnja! Piperin usporava apsorbciju lekova, koji sadrže fenitoin i propranolol, pa je zbog toga veoma važno konsultovati se sa lekarom pre njegove upotrebe.

 

Đumbir

Za šta se koristi: glavobolja

Kako ispoljava svoje dejstvo: Tokom jednog ispitivanja vezanog za migrenu, koji je obuhvatao 100 osoba polovini je davan lek za glavobolju, koji je sadržavao 50mg sumatriptana, a drugoj polovini 250mg pečenog đumbira. Iako su se simptomi kod obe grupe smanjile, oni koji su uzimali lekove su se žalili na bolove u želucu ili vrtoglavicu (njih 20%), dok se ovo neželjeno dejstvo pojavilo u manjoj meri (4%) kod osoba, koji su konzumirali đumbir.

Kako se koristi:

  • u ishrani: u svežem obliku ili u obliku sušenog praha. Od đumbira se može napraviti i čaj (3 kriške svežeg đumbira potopiti u vreloj vodi i ostaviti da odstoji desetak minuta).

Pažnja! Đumbir treba izbegavati u slučaju hemofilije ili u slučaju uzimanja antikoagulantnih lekova (aspirin). Predoziranje đumbira dovodi do bolova u želucu, proliva i iritacije usne duplje.

 

Ulje nane

Za šta se koristi: protiv mučnine, IBS

Kako ispoljava svoje dejstvo: predstavlja prvi lek protiv bolova prouzrokovanih IBS-om.

Kako se koristi:

  • u ishrani: kašičicu nane treba potopiti u šoljici vrele vode u trajanju od desetak minuta i piti po jednu ovakvu šolju 4-5 puta na dan
  • u vidu kapsula: 1-2 kapsule od 0,2 ml, 2-3 puta dnevno

Pažnja! Nana utiče na pogoršanje simptoma kod kamena u žuči i refluksa. U slučaju da se predozira, može biti i toksičan.

kurkuma, kurkuminoid, protiv bolova

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".