Nazovite me
Imate pitanja? Ostavite nam ime i broj telefona i mi ćemo Vas nazvati.

Artritis - upala zlobova

2016. 07. 21.

 

Artritis je upalna bolest koja najčešće napada zglobove. To je bolest koja počinje bezopasno, ali ako se na vreme ne otkrije i ne leči, značajno narušava kvalitet života uz skraćenje veka i do 20%.

Reč je o vrlo kompleksnoj bolesti, postoji preko sto vrsta artritisa, koje mogu uticati na različita područja tela. Najčešće vrste su osteoartritis, giht i reumatoidni artritis. Ova opaka bolest ne pogađa samo starije osobe. Javlja se kod ljudi svih doba, uključujući decu i mlađe odrasle osobe. Reumatoidni artritis je kronično oboljenje u kojem dolazi do upale zglobova, njihovog oticanja, bolnosti, ukočenosti i gubitka funkcije. Može takođe uzrokovati različite simptome bilo gde u telu. Bolest se javlja, dva do tri puta češće kod žena nego kod muškaraca. Početak bolesti je obično između 25 i 50 godine života. Bolesnik se u počeku loše oseća kao da mu nedostaje životna energija. Može se javiti pojačano znojenje, slabiji apetit i poremećaj ritma spavanja. Ovi opšti simptomi mogu uputiti doktora da se radi o reumatoidnom artritisu, ali i ne moraju, jer mnoge bolesti imaju sličnu kliničku sliku. Posle toga javljaju se prvi karakteristični, prepoznatljivi znakovi bolesti. Jedan od takvih znakova je jutarnja zakočenost u zglobovima, što pacijent doživljava najdirektnije na zglobovima prstiju šake. Kada protekne zglobove, pacijent ne oseća veće probleme sve do sledećeg jutra, kada će se opet ponoviti ukočenost u zglobovima. Ubrzo nakon jutarnje zakočenosti, javlja se i bol koja je u početku prisutna samo povremeno, dok kasnije je trajna. Bolest najjače napada lokomotorni sistema što se prvenstveno odnosi na zglobove. Zglobovi s vremenom postaju otečeni. Nakon malih zglobova bolest se može širiti i na veće zglobove, na kolena, laktove i ramena. Pored toga zahvaćeni zglobovi se povećavaju i brzo deformiraju. Osim na zglobovima, promene se mogu javiti i na drugim organima i organskim sustavima. Na koži je javljaju čvorići, posebno kod osoba koje pokazuju težu kliničku sliku. Od unutrašnjih organa izvanredne su promene na srcu i plućima.

Osteoartritis je progresivna bolest zglobne hrskavice, najčešći oblik artritisa, koji pogađa mnoge ljude širom sveta. Kod osteoartritisa može biti oštećen bilo koji zglob u telu, ali on najčešće pogađa zglobove ruku, kolena, kukova i kičme. Postepeno se pogoršava, a lek za njega ne postoji. Naravno održavanjem zdrave težine i fizičkom aktivnošću, napredovanje osteoartritisa može se usporiti, a bol se može ublažiti. Obično su zahvaćeni zglobovi prstiju, baza palca, ruke, vrat, donji deo leđa, palci noge, kukovi, kolena, a bol u leđima je najčešći simptom. Osteoartritis u vratnom i lumbalnom delu može uzrokovati ukočenost, bol i slabost u ruci ili nozi. Nakon pojave simptoma bolest najčešće sporo napreduje uzrokujući nesposobnost i invalidnost.

Giht je upala jednog ili više zglobova, koja je nastala povećanom količinom i odlaganjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Bolni napadi se mogu pojaviti u bilo kojoj dobi, ali često pogađa muškarce između četrdesete i pedesete godine života. Giht je 20 puta češći kod muškaraca nego kod žena. Nagli napadi jake boli, crvenilo i oticanje zglobova su prvi simptomi gihta. Posebno zglob palca na nozi je pogođen, ali takođe može biti pogođen zglob kolena, članka na nozi, zglob ruke, te lakat. Nedovoljno uzimanje tečnosti otežava rad bubrega, njegovo filtriranje krvi a ujedno niti mokrenje neće biti dovoljno da izluči višak urične kiseline.

Iako za artritis nema trajnog leka, tretmanima se bolest može kontrolisati i umanjiti posledice na svakodnevni život. Nekada je lečenje artritisa bilo svedeno isključivo na prirodne metode. Pošto je ova bolest progresivnog karaktera treba je držati pod kontrolom. To se najbolje postiže kombinacijom medicinskih tretmana i prirodnih lekova, uključujući i prilagođen način ishrane, zdrav način života i fizioterapiju, jogu ili pilates. Prirodni lekovi za artritis ne izazivaju neželjene efekte i mogu biti veoma efikasni. Ishrana treba da bude bogata hranljivim sastojcima, a sve masne hrane treba izbegavati. Kod artritisa je važno piti dosta tečnosti da bi tkiva u zglobovima, ostala hidrirana. To pomaže u očuvanju zglobova. Vodite računa o telesnoj težini. Zglobovi gojaznih osoba su mnogo više opterećeni telesnom težinom što može prouzrokovati pojavu artritisa. Ishrana obolelih od artritisa treba da uključuje voće i povrće u vidu salata i barem dve vrste kuvanog povrća. Brojna istraživanja su pokazala da kurkumin kao lekoviti sastojak kurkume, smanjuje nivo hronične upale u telu i sprečava nastanak raznih bolesti, simptome artritisa. Zbog svojih svojstava antiupalnih, kurkuma se često koristi u prirodnim proizvodima za lečenje artritisa.Istraživanja su pokazala da osobe, koje svakodnevno konzumiraju kurkumu, osećaju manje bola u zglobovima, leđima, mišićima.

►►►Isprobajte Kurkuma Kapsule i zaustavite bol u zglobovima!

reumatoidni artritis, giht, osteoartritis, kurkuma

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".