Nazovite me
Imate pitanja? Ostavite nam ime i broj telefona i mi ćemo Vas nazvati.

Arterioskleroza

2016. 11. 17.

 

Arterioskleroza je bolest, koja obuhvata sužavanje i stvrdnjavanje unutrašnjih zidova arterija, prouzrokovanih taloženjem masti. Smanjenje zapremine krvnih sudova dovodi do otežanog proticanja krvi, a u slučaju potpunog začepljenja dolazi do moždanog udara, infarkta srca ili problema sa cirkulacijom u nogama. Svi ovi faktori u kasnijim periodima života povećavaju rizik od nastanka arterioskleroze. Dugogodišnja istraživanja uzroka arterioskleroze su pokazali da je jedan od najznačajnijih faktora arterioskleroze i osteoporoze nedostatak vitamina K2. Arterioskleroza je jedna podmukla bolest, jer se simptomatologija javlja tek u podmakloj fazi bolesti, kada je već sužavanje krvnih sudova toliko veliko da onemogućava normalan protok krvi kroz krvne sudove.

Manifestacija simptomatologije arterioskleroze u značajnoj meri zavisi od toga, koji su krvni sudovi zahvaćeni.

  • začepljenje krvnih sudova u mozgu dovodi do moždanog udara i krvarenja u mozgu
  • začepljenje krvnih sudova u okolini srca dovodi do infarkta ili aritmija
  • začepljenje krvnih sudova u okolini bubrega dovodi do nastanka visokog pritiska i do potpunog prestanka rada bubrega
  • začepljenje krvnih sudova u nogama ili u predelu kuka se manifestuje jakim bolovima u nogama (u početku samo prilikom jakog opterećenja, a kasnije i prilikom kretanja). Kod muškaraca, arterioskleroza u predelu kuku često prouzrokuje i impotenciju.

Usporite proces začepljenja krvnih sudova

Pre otkrivanja pravog uzroka arterioskleroze (nedostatak vitamina K), vladalo je opšte verovanje da arterioskleroza mekih tkiva i krvnih sudova nastaje kao posledica starenja čoveka. Zahvaljujući napredovanju medicine i otkrivanju savremenijih tehnologija odbačena je povezanost starenja i arterioskleroze i ukazano je na činjenicu da je pravi uzrok arterioskleroze zapravo povezan sa nedovoljnom količinom vitamina K u organizmu čoveka. Nažalost sve veća zahvaćenost populacije arteriosklerozom ukazuje na to da većina stanovništva ne unosi dovoljno količine vitamina K u svoj organizam.

Kako bi se sprečile ozbiljnije posledice, veoma je važno obratiti pažnju na redovan unos dovoljne količine vitamina K, jer on ima sposobnost da uspori ili čak i u potpunosti preokrene procese začepljenja krvnih sudova i srca.

Vitamin K2 igra glavnu ulogu u sprečavanju taloženja kalcijuma u arterijama i nastanak pojave kalcifikacije i arterioskleroze.*

►►►Isprobajte Osteo MaxK2 i ojačajte kosti!

*1. Maturitas. 2014 Mar;77(3):294-9. doi: 10.1016/j.maturitas.2013.11.002. Epub 2013 Nov 27. Effects of vitamin K in postmenopausal women: mini review.
2. Atherosclerosis. 2009 Apr;203(2):489-93. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2008.07.010. Epub 2008 Jul 19. High dietary menaquinone intake is associated with reduced coronary calcification. Beulens JW1, Bots ML, Atsma F, Bartelink ML, Prokop M, Geleijnse JM, Witteman JC, Grobbee DE, van der Schouw YT.

kalcifikacija, kalcijum, vitamin K, arterioskleroza, arterije, taloženje kalcijuma

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".