Nazovite me
Imate pitanja? Ostavite nam ime i broj telefona i mi ćemo Vas nazvati.

Anemija - Malokrvnost

2017. 10. 19.

Smanjeni broj eritrocita, hemoglobina ili hematokrita u  krvnoj slici ukazuje na to da osoba pati od anemije. Može se reći da anemija nije bolest nego više simptom koji ukazuje na to da postoji u organizmu neka druga bolest ili poremećaj nekog organa. Zbog toga je kod osobe kojoj je potvrđena anemija potrebno utvrditi šta uzrokuje i koji je tip anemije. Smanjeni eritrociti predstavljaju mikrocitnu anemiju, a povećeni eritrociti ukazuju na makrocitnu anemiju.

Šta je uzrok anemije?

Na prvom mestu, do anemije dolazi usled nedostatka gvožđa u ishrani. Postoje i drugi uzroci – povećane potrebe za gvožđem u pojedinim stanjima kao što su trudnoća, period puberteta.. Povećani gubitak gvožđa iz tela usled obilnih menstruacija ili kod različitih akutnih ili hroničnih krvarenja mogu takođe dovesti do anemije.

Najčešći simptomi anemije?

Nedostatak crvenih krvnih zrnaca manifestuje se blagim simptomima. Najčešće, anemične osobe osećaju hroničan umor i smanjenu mentalnu i  fizičku aktivnost. Zbog smanjenog broja eritrocita u mozak, srce i mišiće se doprema manje kiseonika, srce radi brže pokušavajući da bržom cirkulacijom krvi nadoknadi manjak kiseonika u organizmu. Neki od simptoma se mogu javiti i u vidu nesanice, depresije, vrtoglavice i gubitka apetita.

Kako sprečiti anemiju?

Ukoliko nedostatak gvožđa u organizmu nije prevelik – pomoću zdrave ishrane možemo nadiknaditi taj nedostatak. Kod složenijih slučajeva potrebno je potražiti medicinsku pomoć i savet lekara. Pod pravilnom ishranom ne podrazumevamo samo namirnice bogate gvožđem , nego i namirnice koje doprinose boljoj apsorbciji gvožđa.  Kurkuma je veoma bogata gvožđem. Pola kašikice kurkume, pomešane sa malo meda – odlična je  kombinacija za apsorbovanje gvožđa. Takođe se preporučuju i Kurkuma kapsule kao dodatak ishrani. Poželjno je da na dan iz hrane dobijamo 15-30mg gvožđaObogatite svoju ishranu namirnicama kao što su : goveđe meso, plodovi mora, pasulj, jabuke, bundeve, šumsko voće, spanać, cvekla, peršun, rotkvice, šargarepa, rukola, pšenične klice i čajevima od astralagusa, koprive, hajdučke trave, korena maslačka..

►►►Isprobajte Kurkuma Kapsule i zaustavite bol u zglobovima!

anemija, eritrociti, hemoglobin, hematokriti, malokrvnost

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".