Nazovite me
Imate pitanja? Ostavite nam ime i broj telefona i mi ćemo Vas nazvati.

Alergija na polen

2017. 07. 18.

Smatra se da presudnu ulogu u nastanku osetljivosti na polene ima genetska predispozicija i taj procenat se kreće od 35-70%. Osnovna razlika između prehlade i alergijske kijavice je što prehlada prolazi za nekoliko dana, a alergija može potrajati i nekoliko meseci, mada imaju slične simptome :  crveni, otečeni kapci, kijavica začepljen nos i umor. Alergijske reakcije mogu se javiti prvim cvetanjem biljaka već u februarau i trajati sve do kraja jeseni.

 Alergija na polen ima nekoliko okidača:

  • Polen drveća (u toku proleća- od februara do maja), polen trava (krajem proleća i početkom leta- od maja do jula), polen korova (u toku jeseni- do oktobra)

Alergije najčešće izazivaju polen leske, jove, topole, vrbe, belog jasena i breze. Ovakva reakcija organizma po pravilu nije opasna, ali je veoma neprijatna i nepovoljno utiče na kvalitet života. Alergije su opasne tek ako prerastu u alergijsku astmu. Količina polena u vazduhu je najviša kada je toplo i suvo vreme sa slabim vetrom, a najniža tokom hladnih i vlažnih dana. Polenska alergija liči na najobičniju kijavicu, ali ako simptomi (zapušen nos, curenje nosa, kijanje) potraju i javljaju se uvek u istom periodu godine ili u istovetnim okolnostima, praćeni svrabom u nosu i očima, nekada i suzenjem očiju, radi se o alergijskoj kijavici i alergijskom konjunktivitisu. Ukoliko ih ne lečimo mogu prerasti u ozbiljne hronične bolesti.

Ukrštene alergije- osobe koje pate od alergije na polen posle izvesnog vremena mogu da razviju i alergijske reakcije na određene namirnice. Ovakva ukrštena alergija nastaje usled sličnosti polena i određenih belančevina odgovarajuće namirnice na koje organizam, prirodno, odgovara alergijskom reakcijom. Primera radi, kod osoba alergičnih na polen breze kasnije može da se javi alergija na lešnik, a propratni simptomi su svrab, utrnulost i peckanje u usnoj duplji.

 Homeopatija je izvorno evropski metod lečenja koji se u većini zemalja Evropske Unije  primenjuje više od 150 godina. Sve više lekara priznaje ovakav prirodan način lečenja I pridaju mu veliki značaj u lečenju raznih oboljenja. Postoji mnogo biljaka i raznih začina uz pomoć kojih se postižu pozitivni rezultati kod ublažavanja alergijskih simptoma.

  1. Beli luk je dobar lek za astmu i alergije.
  2. Čaj od đumbira i belog luka smiruje simptome astme
  3. Začin kurkuma ima antiupalno dejstvo i može pomoći u oslobađanju od astmatičnih napada i alergija. Kurkuma se koristi kao prirodno sredstvo u lečenju problema sa probavom i mnogih drugih tegoba. Još efikasnije dejsto ovog začina je kada se pije kao dodatak ishrani koji sadrži i do 95% kurkuminoida.
  4. Folna kiselina, vitamin B12 i vitamin C takođe mogu smanjiti alergije i pomoći u smanjivanju upale. Hrana koja sadrži vitamin C, kao što su pomorandže, kivi i sok od limuna sadrže antioksidanse koji su važni u borbi protiv alergija povezanih s astmom.
  5. Čaj od koprive sa dodatkom majčine dušice-više puta na dan u manjim količinama
  6. 1000mg kalcijuma i 400 magnezijuma je dnevna preporučena doza

Ne postoji mnogo narodnih lekova i preparata protiv simtoma alergija što samo dokazuje da problem alergija u prošlosti nije mučio tako veliki broj ljudi. Iz godine u godinu se broj ljudi koji pate od nekog vida alergijskih reakcija povećava i zahvata sve kategorije populacije, od dece do starijih osoba.

►►►Isprobajte Immuno C-500 + acerola + šipurak za jak imunitet! 

homeopatija, kurkuma, kurkuminoid, alergija, polen, kijavica

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".